Hämnden: En gatsten genom fönstret

Ett medelålders par reagerade på att ett gäng tonårskillar stökade omkring i trapphuset till parets lägenhet och valde att säga till. Det hela slutade med att gänget hämnades tillsägelsen genom att kasta in en gatsten genom parets vardagsrumsfönster. "Det är ren tur att ingen blev skadad", säger mannen som bor i lägenheten.

"Vi har bott här i över 18 år nu och har trivts bra", säger paret.

"Vi har bott här i över 18 år nu och har trivts bra", säger paret.

Foto: Lars Johansson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2019-03-30 21:44

Den sociala oron ökar i flera av Uppsalahems bostadsområden. Antalet störningsärenden och kostnaderna för väktare ökar. Det skriver Uppsalahem i sitt bostadssociala bokslut för 2018.

– Den ökande sociala oron är ett samhällsproblem och finns överallt, även i våra bostadsområden. Vi tar till de medel som finns för att öka tryggheten, säger Benny Enholm, vice vd på Uppsalahem.

Ett par, en medelålders man och kvinna, som bor på Gotlandsresan i Sävja kan vittna om den ökande sociala oron. För en tid sedan hamnade de i bråk med ett gäng tonårskillar i trapphuset i det hus där paret bor. De var hemma i lägenheten på Gotlandsresan när de hörde att det var stökigt i trapphuset. Mannen upptäckte att de sju tonåringarna bland annat lekte med en rollator och gick ut för att säga till dem. Ungdomarna vägrade lämna trapphuset och när även kvinnan gick ut för att filma gänget med sin mobiltelefon blev det tumult.

– De slet telefonen från mig och min man fick ett knytnävslag i ansiktet och blev sparkad på benet, berättar kvinnan.

Hon lyckades ta tillbaka sin telefon och ungdomarna lämnade huset. Kort därefter small det i vardagsrummet. En gatsten kastades in genom fönsterrutan och glassplittret yrde i rummet.

Kvinnan lägger stenen på hushållsvågen och konstaterar att den väger 1,8 kilo.

– Det är ren tur att ingen blev skadad.

Händelsen har polisanmälts.

Paret har bott i området i över 18 år och trivs.

– Vi känner oss fortfarande trygga i området, det är oftast lugnt och skönt här men det har blivit mer ungdomar som driver omkring och det skapar oro. Jag vill även känna mig trygg i huset och hoppas att vi ska få ha porten till huset låst nu, säger kvinnan.

Uppsalahems bostadssociala bokslut visar att antalet störningsrapporter ökade med mer än 20 procent jämfört med 2017 och till den högsta nivån på flera år. Nästan 1 100 anmälningar gjordes. Buller och höga ljud är den vanligaste anledningen till störningsanmälningar. Vid tre tillfällen under 2018 uppstod även situationer där både Uppsalahems personal och grannar blev hotade. Samtliga tre ärenden är relaterade till psykisk ohälsa, skriver Uppsalahem i rapporten. ”Under året har vi kunnat notera ett allt större antal störningar relaterade till social oro och öppen narkotikaförsäljning”, skriver Uppsalahem i rapporten, och även: ”Hemlösa söker sig till våra trapphus, källare och garage och detta problem har ökat det senaste året jämfört med föregående år.”

Uppsalahems bostadssociala bokslut

Nästan 1 100 störningsanmälningar gjordes under 2018 – en ökning med mer än 20 procent jämfört med året innan.

Uppsalahems kostnader för rondering av väktare var cirka 850 000 kronor.

26 övervakningskameror finns uppsatta för att öka tryggheten, det är 3 fler än 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!