Hammocken återuppstår

Hammocken, som gjorde sitt intåg i det svenska folkhemmets villaträdgård på 1960-talet, är långt ifrån död utan håller tvärtom på att uppleva en renässans. Återförsäljare UNT talat med vittnar om slutsålda lager och fördubblad försäljning av hammockar.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-07-07 00:01
Lars Eriksson, Fritidsmöbler i Uppsala,har sålt trädgårdsmöbler sedan 1989, och han märker att hammockkunderna blir yngre.
-Tidigare var det mest äldre som köpte hammock, men i dag ser jag förhållandevis unga. människor i butiken, folk som just skaffat hus och trädgård. Deras föräldrar kanske hade hammock, och därför tycker de yngre att en hammock "hör till". Som jag ser det upplever hammocken en renässans.
Hammockar har sett ungefär likadana ut i 40-50 år, ända sedan de introducerades i Sverige. Just därför tycker Lars Eriksson att det är roligt att det kommer in ny design och nya tankar kring hammocken. Den största skillnaden är att ryggen inte längre är låg utan hög. Dessutom kommer nya modeller som går bra att placera på en balkong.
Och kunderna gillar de italienska, designade hammockarna.
- De har sålt väldigt bra.

Hammocken Prag skiljer sig från andra genom sitt välvda tak. Den är gjord i galvat stål och kostar 2 900 exklusive dynor (4 000 kr med dynor). Butikens storsäljare heter Hishult och är gjord i laserad furu.
- Försäljningen har fördubblats den här säsongen jämfört med förra, säger Lars Eriksson.
I butiken står också framtidens hammock: några italienska hammockprototyper med plats för en eller två personer. Men de är inte till salu. Lars Erikssons syfte är att studera kundernas reaktioner inför den djärva, italienska designen.
- Folk har verkligen anammat dem, och många har velat köpa en. Men först nästa år kommer de att finnas till försäljning. Vi har ett önskemål om att få ställningen gjord i aluminium i stället för stål med tanke på det svenska klimatet, säger Lars Eriksson, som själv gärna kopplar av i sin hammock på sommarstället i Slada, Norduppland.

Inger Holm jobbar vid Högsta Stormarknad norr om Uppsala som har sålt hammockar i över 20 år. Hon har sett modefärger växla och kvaliteten öka.
- Förr hade de flesta hammockar en stålrörsram som inte var särskilt hållbar. Den var både vek och hade lätt att rosta. I dag är kvaliteten mycket bättre, säger hon.
Hammockarna vid Högsta kostar runt 2 000 kr plus dynor, och Inger Holm har känslan av att många kunder redan har en äldre hammock i trädgården och vill byta ut den mot en ny.
Överskottsbolaget i Uppsala är däremot ny i branschen. I år har man hakat på trädgårdstrenden och säljer en lågbudgethammock i stålrör med tygtält för 695 kr.
- Det är första sommaren, och jag tycker att hammockarna har sålt väldigt bra - faktum att de är tillfälligt slutsålda här i Uppsala, säger Rikard Thyr på Överskottsbolaget.
Enligt honom är det ingen speciell ålderskategori som favoriserar hammockar.
- Nej, jag skulle vilja säga att alla som har en trädgård är en presumtiv hammockkund.
Hammockar är däremot ingenting för Ikea, som annars säljer det mesta i möbelväg. När webbsidans interaktiva animerade assistent Anna får frågan om Ikea säljer hammockar ler hon bara beklagande och säger: "Det där vet jag ingenting om".
BOSTAD
Ordet hammock kommer från spanskans hamaca eller hamac, och införlivades i spanskan runt år 1700. Spanjorerna själva hämtade benämningen från ett haitiskt ord som betyder fisknät.
Det var Christoffer Columbus som introducerade hammocken i Europa. Columbus hammockar (vi skulle kalla dem hängmattor) hämtades från de öar som i dag utgör Bahamas.
Hängmattorna uppskattades också av sjöfarten, inte bara därför att de tog liten plats utan också som ett tryggt sätt att sova ombord utan att riskera att kastas ur britsen vid sjögång. Även inom rymdfarten anammades hängmattor, som återfinns i dagens rymdfärjor.
Det svenska ordet hammock syftar på en soffliknande trädgårdsgunga med soltak ("garden hammock" på engelska). Hammocken blev populär i Sverige på 1960-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!