Hallen fick ett nytt liv

Minns ni sko- och klädkaoset i familjen Arwedsson-Sundströms hall? Med lite nya förvaringsprylar och handgriplig hjälp från ordningscoachen Nina Strandberg håller hallen på att förvandlas.

Foto: Wis

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-10-02 08:11

När UNT gör ett återbesök hos familjen är Charlotte Arwedsson och ordningscoachen Nina Strandberg i full färd med att röja i familjen Arwedsson Sundströms hall. Den ser nästan naken ut. En ny skohylla med matchande klädhylla har kommit upp, liksom krokar till barnens kläder. I garderoben har de hängt upp en skoförvaring i tyg. Den fästs med kardborreband och behöver inget snickrande alls. Men familjen har fått lite proffshjälp av en snickare också, bland annat med att sätta upp en vägghängd pall.

Lite längre in i lägenheten ligger en väggspegel i väntan på montering. En flisa har ramlat ur den och frågan är om den ska upp i lagat tillstånd eller inte alls. Den vägghängda lilla hyllan Nina Strandberg föreslog familjen att ha till inkommande post, gillade de inte. Så i stället kommer posten att tas omhand på annat sätt. Se tipsrutan på sidan här intill.
Röjningsarbetet inleddes med en inventering av vilka förvaringsmöjligheter som finns i andra rum. Flera fynd har gjorts i form av högt placerade skåp med plats över.

Ett av dem i barnens rum var till och med helt tomt och där kommer nu lådor med sommarattiraljer att förvaras över vintern.
– Förvaringsmöjligheterna i hallen hänger ihop med förvaringsmöjligheter i övriga delar av bostaden, samt vind och källarförråd, förklarar Nina Strandberg.
– Börjar man i en ände blir följden en omplaceringstornardo i hela huset. Många prylar har bara stuvats in där det funnits plats för stunden och då hamnat på ställen som egentligen inte alls är den bästa eller mest funktionella.

Denna kedjereaktion kan också vara orsaken till att många tvekar att sätta i gång med röjning. Nina Strandberg tipsar om att man kan göra något roligt med sakerna man rensat ut. Ha loppis på dem till exempel, vilket grannarna här på Götgatan just haft tillsammans, eller sälja på Blocket.
– Om några saker blir osålda tycker jag att man skänker dem till välgörenhet. En del organisationer kommer till och med och hämtar prylarna bara de är rena och snyggt förpackade.

Men saker man vill behålla då, men som inte används hela tiden, som säsongskläder och dito skor?
Nina Strandberg säger att man bara ska förvara en omgång av skor och jackor till var och en i hallen, det man använder just nu. Övriga byten kan finnas i de vanliga garderoberna i sovrummen, åtminstone i den här familjens fall. Deras hall är lite för smal för att nya garderober ska kunna sättas in där.

Charlotte Arwedsson har plockat fram några lådor som hon köpt på loppis till detta. Nu gäller det bara att hitta en stund för att sortera och vika ihop sommarkläderna.
– Ibland kan det vara bra att fördela jobbet med sortering och inpackning mellan sig och att pricka in i almanackan när det ska göras. Många tror att det här jobbet är tråkigt, men det är det sannerligen inte, säger Nina Strandberg.
Själv blev hon ordningscoach just därför att hon tycker det är så fantastiskt roligt att hålla på att ordna. Hon bad faktiskt sina vänner om att få hugga in när det skulle röjas vid flyttar och annat och blev därmed självlärd ordningscoach. Sitt företag, Iordning, startade hon innan hon åkte på en inspirationsresa till USA för att träffa andra i branschen. Det är mest privatpersoner hon hjälper och höstar och vårar har hon högsäsong.

Det är då folk märker att de kan behöva lite hjälp när sommar- och vinterprylar ska byta plats. Hos familjen Arwedsson-Sundström har det mesta fått ligga kvar i hallen, året runt.
Nina Strandberg poängterar att det är viktigt att få barnen att hjälpa till att hålla ordning – och att skapa möjligheter för dem att göra det. I hallen sitter nu nyinköpta krokar med färgglada knoppar i barnhöjd. Minstingen har också fått en illrosa plastkorg för sina vantar, sjalar och sockor som står på golvet. Då kan han placera sina prylar där alldeles själv. Snart kommer det att finnas en byrå i hallen också, där var och en i familjen ska få en egen byrålåda för vantar och mössor. Det gäller bara att hitta rätt femtiotalsbyrå på loppis.

I barnens rum finns numera en liten pall att kliva på, så att barnen själva når upp till klädstången i garderoben.
– Men om man själv inte är så ordningsam, hur ska man då kunna ställa krav på barnen att vara det, undrar Charlotte Arwedsson.
– Man kan allt hävda att man själv försöker och att alla i familjen ska hjälpas åt med att hålla ordning, svarar Nina Strandberg.

FAKTA: Inget rutavdrag
I USA har sedan länge professional organizers arbetat med att handgripligen rensa, röja och organisera bland privatpersoner och företags stökiga och överbelamrade omgivningar.

Iordning startades 2006 som det första företaget i sitt slag i Sverige. I Uppsala finns för tillfället inget liknande företag.

Tjänsten är dock inte RUT-avdragsgill.

Man kan läsa mer i Nina Strandbergs bok Röj och rensa, eller på hemsidan www.iordning.com.

FAKTA: Ordning på papper i hallen
- Det är viktigt man vittjar brevlådan varje dag.
- Öppna alla brev och släng kuverten.
- Vik ut papperen och sortera dem i aktiva och passiva dokument.
- De passiva, ”papper som man skulle ta med sig om det börjar brinna”, sätts in i pärm.
- Ordna ett hängmappsystem för de aktiva: Räkningar som ska betalas inom kort längst fram. Därefter papper på ”vänt”, inbjudningar, med mera, som gås igenom ibland och kollas mot almanackan. Längst bak betalda räkningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!