Häckstrid kan gå till HD

En granntvist om en snöbärshäck i Uppland kan komma att avgöras av Högsta domstolen (HD).

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-08-28 00:00
Enköpings tingsrätts dom i målet från 2002 överklagades till Svea hovrätt som fastställde tingsrättens dom i juni i år.
Men nu har alltså grannen som förlorat häcktvisten i tings- och hovrätt överklagat till högsta instans.

Krav på beskärning
Bakgrunden till tvisten är att en kvinna stämt sin granne och krävt att han skulle beskära sin snöbärshäck så att rötterna från häcken inte trängde in på hennes fastighet.
Rotskotten gjorde det bland annat svårt för henne att plocka äpplen som växte på hennes äppelträd. Dessutom gjorde rotskotten att hon inte kunde klippa gräset utefter tomtgränsen och dessutom att hon inte kunde anlägga den blomsteräng hon planerat.
Grannen som anlagt snöbärshäcken menade att den inte medförde någon olägenhet för henne. Rotskotten hade hon lätt kunnat avlägsnas med gräsklippare och det borde hon ha gjort redan från början, argumenterade han bland annat.

Visst medhåll från tingsrätten
Enköpings tingsrätt konstaterade i sin dom, efter att ha gjort så kallad syn på fastigheterna, att roskott från häcken visst hade trängt in på grannfastigheten och att de i och för sig medfört de olägenheter kvinnan påstått.
Men eftersom hon inte vidtagit åtgärder för att begränsa dem ansåg tingsrätten inte att grannen nu skulle "förpliktigas att ta bort desamma".
Käromålet, som också gällde krav på att grannen skulle beskära några träd på sin tomt, ogillades i sin helhet av Enköpings tingsrätt och Svea hovrätt. Nu återstår att se om Högsta domstolen, om häck­tvisten tas upp till prövning, är av annan uppfattning.

God grannsämja viktigare
Ulf Stenberg, chefsjurist på Villa­ägarnas Riksförbund, har stor erfarenhet av frågor som gäller rättsförhållanden mellan grannar. Utan att kommentera det nu aktuella fallet är hans uppfattning generellt att det viktigaste är att tänka på grannsämjan och inte att titta i lagboken så snart en tvist uppstår
—I det gamla ordspråket heter det ju som bekant att det oftast inte är ens fel att två träter. I det långa loppet är det bäst för alla parter om man kan vara tillmötesgående mot varandra. Det har man igen i längden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!