Grannmysterier på andra sidan väggen
KRÖNIKA. Vem bor du granne med? Är din granne en rörmokare, en akademiker eller kanske en lönnmördare? Vad vet vi egentligen om dem som bor vägg i vägg med oss och vad vill vi verkligen veta om dem?
Emma Holmqvist är doktorand i kulturgeografi på institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet och skriver i Bostad var fjärde vecka.
Foto:
Den senaste tiden har det varit mycket debatt om just vilka grannarna är. Flera av de stora mäklarsiterna har knutit an till tjänster som gör det möjligt att få någon slags bild av vilka som bor i vissa områden. Det handlar då visserligen om mer abstrakt statistik som kanske inte direkt talar om vad mina grannar gör eller tycker om. Men jag kan få reda på vad de tjänar, om de har högre utbildning och så vidare. Men vi kan fråga oss varför detta är intressant.
Visst, man kan argumentera för att det kan vara bra att veta något om vilka som kommer att bo i ens närhet om vi nu skall ta lån för miljoner för att köpa en bostad. Det är lite som att ta del av konsumentinformation om en vara, som i det här fallet är en bostad. Om jag köper en kamera vill jag ju veta så mycket som möjligt om den. Men statistiken som berättar om mina eventuella grannars inkomst, etniska bakgrund och utbildningsnivå, vad betyder den egentligen för värdet på min bostad? Säger den något om dessa typer gillar att spela hög musik mitt i natten, ställa ut sina stinkande sopor i trapphuset eller bjuda in stadens alla skummisar i huset?
Det jag vill veta om mina grannar är om de sköter sig någorlunda. Att de inte har livliga fester varje dag och att de inte har som vana att använda trapphuset som soprum. Men det kan inte statistiken om inkomst, etnicitet och utbildning säga något om. Det går inte att göra sådana generaliseringar utifrån den typen av data, för även högutbildade akademiker med hög lön kan gilla att festa för ofta och för ljudligt.
Så kanske skall vi ta den senaste tidens utveckling med en nypa salt och inte dra för snabba slutsatser av statistiken. Vi får helt enkelt förlita oss på att de allra flesta lever ett liv på ett sätt som vi kan så ut med. Om vi ändå har otur och får dåliga grannar så får vi väl tala med dem eller hyresvärden. För även om olika upplåtelseformer har olika stark besittningsrätt, så finns det sätt att få folk vräkta om de missköter sig brutalt. Tidningen Metro uppmärksammade dock häromdagen att mord begångna utanför den egna bostaden inte ger skäl för vräkning, så låt oss hoppas på att grannarna begår brott mot grannsämjan i sitt eget hem, om de nu måste.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!