Gör paj av kirskålen!

Kirskål har enligt myten kommit till Europa med munkarna som gröda. I|dag är den ett gissel i många trädgårdar.

Kirskål har enligt myten kommit till Europa med munkarna som gröda. I|dag är den ett gissel i många trädgårdar.

Foto: Anna Lefvert

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2015-05-08 13:46

Om du i alla fall redan har kirskål i trädgården, passa på att använda den. Kirskål är både nyttigt och riktigt gott i till exempel en paj. Använd den i stället för spenat tillsammans med ost och/eller skinka, salami eller bacon.

Pajskal:

  • 100 gram smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 3 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 l späda kirskålsblad
  • 1 pkt bacon
  • 2 dl riven västerbottenost
  • Nymald svartpeppar

Gör så här: Nyp ihop ingredienserna till pajskalet och tryck ut i en form. Grädda i 200 grader cirka 10 minuter. Skölj kirskålen noga och koka den ett par minuter. Klipp bacon i små bitar och fräs i en stekpanna, pressa i vitlök och låt fräsa tillsammans en stund. Häll av kirskålen och lägg den i stekpannan, fräs allt tillsammans en stund.

Lägg kirskålsfräset i pajskalet, strö över ost. Vispa ihop ägg och mjölk, häll äggblandningen över fyllningen. Peppra efter smak. Grädda pajen cirka 30 minuter eller tills äggstanningen stannat och pajen fått fin färg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!