Väggarna i föräldrarnas sovrum hemma hos Kristin Östberg är strödda med penseldrag i tre olika färger. Ljust blå, ljust grå och terrakotta.
— Vi funderar fortfarande på vilken av de här vi ska ha på sovrumsväggarna. Jag vill gärna ha den blåa men min man tycker att det är lite för mycket blått i hemmet, säger Kristin.
Förutom färgproverna tyder inte mycket annat på att familjen Östberg endast har bott i villan i Starbo i ett knappt halvår. Hemmet är harmoniskt och välplanerat på ett inbott sätt. Precis som Kristins make säger harmoniserar mycket i huset i blåa nyanser. Det harmoniska och välplanerade är kanske ingen skräll om man beaktar Kristin Östbergs yrke. Hon är inredningsarkitekt och driver ett inredningsarkitektkontor i Uppsala.
Kristin, som ursprungligen kommer från Örnsköldsvik, har arbetat som inredningsarkitekt i 20 år. Efter utbildningar i både inredningsdesign och arkitektur på universitet i Florens och uppdrag runtom i såväl Sverige som Italien landade hon slutligen i Uppsala där hon bor med man och tre barn.
Familjens villa på 210 kvadrat andas sekelskiftesromantik och lite Junibacken-charm med sin gräddvithet och sina faluröda spröjs – men den är byggd så sent som 2005.
— Det är väldigt charmigt med gamla hus men det är ju rätt skönt att veta att huset är friskt och fritt från radon, skrattar Kristin.
Huset, som ligger i gavelläge mot ett naturreservat har många stora fönster i alla rum och omges av mycket grönska. Hemmets nedre våning domineras av öppen planlösning men med en avgränsande rumskänsla. Matsalsdelen utgör navet med sin nästan dubbla takhöjd och en vitrinkänsla där de stora fönstren pryds av gröna, tåliga växter som fikus, aloe vera och bonsaiträd. Det hänger en trälampa i taket och det långa, lite rustika matbordet omges av klassiska pinnstolar.
— Vi vill att det ska kännas lite som ett växthus här runt fönstret och tanken är att pryda med ännu fler växter. Det är så skönt att ha ett ordentligt utrymme för matbord också och dessutom i anslutning till köket. Där vi bodde förut blev det lätt trångt runt bordet.
Huset har åtta rum och nedervåningen karaktäriseras av takhöjden som stiger ju djupare man går in, och rum med skjutdörrar. På ovanvåningen finns flera rum med snedtak, ett badrum med bastu och dessutom något så exotiskt och fiffigt som ett tvättinkast. Man hivar alltså ner tvätten i inkastet på ovanvåningen och vips så hamnar det i tvättkorgen på nedervåningens tvättstuga.
— Jag gillade den funktionella planlösningen, att det finns föräldrarum, kök och vardagsrum på nedervåningen och barnens rum samt gästrummen på ovanvåningen. Vi gillade också takhöjden och de rumsliga kvalitéerna. Köket var nära matrummet och altanen vilket underlättar för umgänge kring mat. Och så är jag förtjust i att det är så många fönster.
Ljus och färg är viktigt för Kristin i såväl hennes yrke som hennes hem. Blått och grönt går som ett genomgående tema i hemmet.
— Jag är nog lite överkänslig när det gäller färg, haha. Jag tänker mycket på ljuset också, hur dagsljuset kommer in. Det är ju väldigt mörkt i vårt land stora delar av året och det är så att gardiner faktiskt inte behövs alltid och i alla rum, i värsta fall kan de kväva ljuset. Sen så är belysningen väldigt viktig tycker jag, vilken färgåtergivning lamporna ger och om det är ett varmt eller kallt sken. Det är kanske inte sådant man tänker på omedelbart i ett rum, men det gör oerhört stor skillnad.