Goda grannar ger bäst trivsel
Goda grannar är det som mer än något annat gör att vi trivs i vårt grannskap. Det konstaterar forskaren Tuula Eriksson som studerat stadsdelar i Uppsala och andra städer. Hon är också skeptisk till hur flera nya områden i Uppsala har planerats.
Stadsmiljöforskaren Tuula Eriksson tycker att Gottsunda borde ha ett marknadstorg och utebänkar i stället för en stor parkering. I övrigt tycker hon att området är ett exempel på ett bra grannskap.
Foto: Rolf Hamilton
- I ytterst få fall kan den sociala faktorn uppvägas av något annat. Men att det är fult, dåliga bostäder och dålig utemiljö kan man däremot ofta stå ut med, om man har en bra social miljö, säger hon.
Hon har gjort enkätundersökningar om vad som får människor att trivas eller inte i städer.
- Grannar ska vara snälla och trevliga men hålla sig på sin kant, tycker de flesta. Man ska bara behöva umgås med dem när man själv vill.
Hennes huvudbudskap till fastighetsägare är att stadsdelar hela tiden förändras. Nya människor flyttar in. De som bor kvar blir äldre och får nya behov. Då behoven inte är statiska, bör inte utemiljön vara det heller. Människor trampar upp en stig därför att det är bra att gå där. Då bör markägaren gärna anlägga till exempel en stig, tycker hon.
- Det förvånar mig att man inte har den här flexibiliteten i bostadsområden. Det kostar inte mycket men gör stor skillnad för trivseln att lyfta bort några sandlådor när barn blivit större, och göra skyddade sittgrupper.
Tuula Eriksson tycker att fastighetsägare borde göra regelbundna granskningar av om något saknas eller inte behövs längre. Detsamma borde kommunen göra med den kommunala marken.
Hon har funnit att områden med många olika möjligheter uppskattas mest. Där man kan göra olika saker är det bra för människor i olika ålder och med olika behov.
- Det finns platser som är ganska kompletta. Jag skulle vilja säga att Gottsunda är en sådan. Där finns allt utom vatten.
Gottsundas föreningsliv skapar en social sammanhållning, förklarar hon. Köpcentrumet är så attraktivt att även människor från andra stadsdelar handlar där. Det finns goda bussförbindelser så de boende behöver inte bil. Dessutom finns det bra grönområden, fastän Uppsalabor utanför Gottsunda ofta inte vet det.
Det här gör att Gottsundabor trivs. Tillsammans skapas en viktig trivselfaktor till: Gottsundabor är stolta över sitt område, upptäckte Tuula Eriksson. Men hon tycker att det borde förstärkas genom bra skyltar över Gottsundas historia och information om naturområden.
- Det finns saker att berätta om i Gottsunda. När man flyttar in till en plats är man nyfiken på den. Vi vill vara stolta över den plats där vi bor. Särskilt betydelsefullt är det när vi får besök. Det är viktigt för vår identitet med stolthet över det fysiska och sociala landskapet, säger hon.
Människor har blandade behov, och den enskildes behov förändras. Ett bra område är alltså det där flera olika önskemål kan samsas, enligt Tuula Erikssons. Hon vill att stadsplanerare ska tänka på det från början, alltså att planera för livet i grannskapet och inte bara för själva boendet i husen.
Men i Uppsalas nybyggen görs precis tvärtom, konstaterar hon.
- Nya områden är ofta bara hus utplacerade på en platt yta som Slavsta eller nybygget längs Vattholmavägen där det inte finns några grönytor alls. Det blir lätt väldigt torftiga områden, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!