Glödlampan på utdöende

Glödlampan har fått sin dödsdom. Redan i höst förbjuds all nytillverkning av matta glödlampor. Miljökämparna jublar, medan ljusarkitekter sörjer glödlampans hastiga bortgång.

Den ryske bonden skruvar i sin första glödlampa - glödlampan kallades "Iljitj" efter Lenin - 1925, medan hustrun ser på.

Den ryske bonden skruvar i sin första glödlampa - glödlampan kallades "Iljitj" efter Lenin - 1925, medan hustrun ser på.

Foto: Scanpix

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-02-21 08:00
- Det finns inga riktigt värdiga ersättare till glödlampan ännu, säger Monica Säter, chef för avdelningen för Belysningsvetenskap på Tekniska Högskolan i Jönköping.
För oss i mörka Norden kom EU-beslutet om att förbjuda all nytillverkning av matta glödlampor - vår vanligaste och mest älskade ljuskälla - en aning hastigt. Redan den 1 september i år träder förbudet i kraft.
Än så länge är glödlampan oslagbar som ljuskälla att ha nära sig. Ersättarna finns visserligen men i dagsläget har de inte ett lika behagligt ljus som sin föregångare.
- Kanske får vi helt enkelt leva med att de nya ersättarna har sina barnsjukdomar några år framöver, säger Monica Säter.

Glödlampan uppfanns i slutet av 1800-talet. Många deltog i forskningen och utvecklingen men det namn som främst förknippas med glödlampan är Thomas Edison som 1880 tog patent på den första glödlampan. Nu, nästan 130 år senare, har glödlampan fått sin dödsdom. I alla fall inom EU, som beslutat att fasa ut lamporna sakta men säkert genom att förbjuda lamporna stegvis. I den första etappen förbjuds all nytillverkning av alla matta glödlampor och klara 100-wattslampor.
Beslutet uppstod av miljöskäl - glödlampan drar helt enkelt på tok för mycket energi. I svenska hushåll går i dag hela 25 procent av elanvändningen åt till belysning.

När det gäller energieffektivitet är glödlampan usel. Bara cirka fem procent av den använda energin blir till ljus, resten blir värme.
- Man eldar för kråkorna när man tänder en glödlampa, säger Magnus Wikander, doktorand vid avdelningen för belysningsvetenskap på Tekniska Högskolan i Jönköping.
Vad glödlampan däremot är överlägset bäst på är rundspridning av ljus med ett brett färgspektra. Andra ljuskällor har inte alls samma färgåtergivningsförmåga. Ännu. Men förhoppningsvis har tillverkarna nu fått eld i baken. Eller åtminstone allt ljus på sig.
Fakta: Glödlampor

Färgåtergivningsförmåga
Färgåtergivningsförmågan är ljuskällans förmåga att visa ett brett spektrum av färger. Det benämns i enheten Ra, en förkortning av engelskans Rendering average, som har en skala från 1 till 100 där 100 ger bäst färgåtergivning, likvärdigt dagsljusets. En vanlig glödlampa har ett Ra-värde på cirka 97.

Lågenergilampor
Fördelar: Drar lite energi, har lång livslängd. Blir billigare i längden för konsumenten.
Nackdelar: Ofta ganska fula, har en liten fördröjning innan den tänds, ofta dålig färgåtergivningsförmåga, fungerar sällan bra med dimmer. Innehåller kvicksilver och måste återvinnas för att inte skada miljön. Om en lampa går sönder måste rummet utrymmas en halvtimme av hälsoskäl.
Ra-värdet är cirka 70.

LED
Tekniken uppfanns av en slump redan år 1907, men det är först på 1990-talet som utvecklingen satt igång. Många tror att LED är framtidens ljuskälla.
Fördelar: Drar extremt lite energi, är inte stötkänslig. Innehåller ingen gas eller miljöfarligt kvicksilver. Går bra att dimra.
Nackdelar: Dålig på att sprida ljuset runt, kan ge prickigt ljus. Ger inte så starkt ljus, varför den än så länge mest fungerar som dekorationsljus.
Ra-värdet är cirka 70-85. Ända uppemot Ra 95 förekommer, men det är ovanligt än så länge.

Halogenlampor
Fördelar: Drar 30-50 procent mindre energi än motsvarande glödlampa. Går utmärkt att dimra.
Nackdelar: Blir väldigt varma, varför de inte fungerar bra i närheten av brännbara material. Ger ett ganska stickigt ljus om ljuskällan sitter nära. Inte lika energisnåla som lågenergi och LED.
Ra-värdet är cirka 85.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!