Ulf Brunne är studierektor och ansvarig för möbelkonserveringsprogrammet på Carl Malmsten Furniture Studies i Stockholm.
– Jag vill hävda efter 40 år i yrket, att de allvarligaste skadorna på möbler har förorsakats av tidigare restaureringar. Vällovligt nit i kombination med okunskap, säger han.
Vi har tagit med ett sidobord från 60-talet som Ulf Brunne får ta en titt på. Jo, nog verkar det vara äkta teak alltid.
– Och äkta spånplatta under, säger han och skrattar.
Bordet är i hyfsat skick, men här och där visar sig små skåror och fula märken. Ulf Brunne menar att det är en smaksak om man alls väljer att fixa till den sortens repor eller inte. Själv föredrar han en viss patina på sina möbler. En trämöbel behöver inte alls vara blankputsad och felfri för att vara vacker.
– Men en ny ytbehandling ger djup och lyster, och fungerar dessutom som ett skydd, säger Ulf Brunne.
Det första man ska göra är att ge möbeln en mild rengöring för att få bort smuts.
– Den snällaste rengöringen är tvålvatten, en mild neutral tvål som tvålflingor för att fräscha upp ytan.
– Standard är också att använda balsamterpentin, en helt eterisk flyktig vätska som endast används för att göra rent. Det plockar effektivt bort fett och gammalt möbelvax, säger han.
Därefter ger man möbeln en uppfräschning med hjälp av en olja eller ett vax. Medlet kan man med fördel applicera med någon typ av textil. Man kan också använda en nylonduk som är som en lite finare variant av en scotch brite. Det viktiga är att inte använda något som slipar och ger repor i träet.
– Efter oljning får man dock vara beredd på att träet blir en aning mörkare i färgen, säger Ulf Brunne.
Vill man behålla en ljusare färg är en annan variant att använda oljevax för trägolv.
– I det här fallet, när ytan är relativt intakt, kan det räcka med bivax. Det är som att putsa skor, det kan inte bli fel, säger Ulf Brunne och demonstrerar med duk och borste hur det går till.
Han vill också utfärda en varning. Alla brännbara material som man använder tillsammans oljebaserad ytbehandling, särskilt bomullstrassel, kan självantända på ett par minuter.
– Därför är det viktigt att antingen dränka textilen i vatten och sedan lägga i dubbla plastpåsar, eller att helt enkelt elda upp den.
Ge sommarens loppisfynd en puts
Sommaren är den perfekta tiden att fynda fina retroprylar på loppisar. Ofta kan man hitta teakmöbler i riktigt fint skick, ibland med små repor och hack som man önskar att man hade sluppit. Men det är lättare att fixa till än vad man tror.
STOCKHOLM 20100712 Renovering av möbler Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX / kod 10050
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Repor och fläckar på teakmöbler är ingen match om man bara vet hur man gör. Experten Ulf Brunne tipsar om de bästa knepen.
Så här gör du
Gör rent möbeln med balsamterpentin eller tvållösning. Använd textil eller nylonduk till terpentinet och gnid in i träet. Tvållösning appliceras med duk.
Låt torka så att terpentinet dunstar. Eftertorka med fuktig trasa om du har använt tvållösning. Låt torka.
Om man vill kan man nu slipa lite lätt med ett mycket fint slippapper, grovlek 400, på de ställen där skadorna är som störst.
Därefter lägger man på en skyddande yta med exempelvis teakolja eller bivax. Applicera med hjälp av textil och se till att ”blöta upp” träet med olja eller vax.
Torka sedan av överflödig olja eller vax.
Har man vaxat kan man avsluta med en borstning med en rund, kraftig borste, en vaxborste.
Varning: ”Alla brännbara material man har använt tillsammans med en oljebaserad ytbehandling, kan självantända! Se därför till att dränka i vatten och lägga i dubbla plastpåsar eller helt enkelt elda upp det”, säger Ulf Brunne.