Ge oss en chans att finna själslig ro

Emma Holmqvist är doktorand i kulturgeografi på institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet.

Emma Holmqvist är doktorand i kulturgeografi på institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-03-25 10:12
KRÖNIKA. Det är svårt att få till en riktig julstämning i kroppen när det är 8 grader varmt och tjock dimma. Jag lever fortfarande i föreställningen att julen är vit. Om jag kisar kan jag nästan tro att den gråvita dimman är snö, men det räcker inte. Det krävs något mer. I varje stad görs också olika insatser för att skapa en härlig julstämning. Att hänga upp girlanger i grönt granliknande material med lampor är vanligt och har förekommit så länge att det inte väcker uppmärksamhet längre. Att ta in en tolv meter hög gran till stan och sätta ljus i kan möjligen få någon att höja på ögonbrynen. Och Gävles gigantiska halmbock är fortfarande intressant. I och för sig mest för att den kan brinna. Det nya som verkligen får oss att haja till är ljud.

Då tänker jag inte på att det spelas olika julmusik i varje affär utan på att man nu satsar på ett mer personligt tilltal. På Stockholm central stannar många till och ser sig omkring när en hög och klar stämma önskar god jul. Alla undrar om det var en hälsning just till dem och försöker finna den flicka som sa det. Med den ljudkvalité som går att få till i högtalare idag tror man att flickan står bredvid en.

Under den ljusutställning som pågått i Uppsala satsade man också på ljud. Vid Kvarnen fanns en dansbana av ljus och ur högtalare kom dansmusik. Det här fick många uppsalabor att leva upp och flera tog några spontana danssteg till ljudet. Vad gäller små utsmyckningar och happenings har Uppsala verkligen förbättrat sig på senare tid. I kölvattnet av Linné jubileet har också flera grönskande plättar kommit till, som dahliaparken nedanför Saluhallen.

Men också så här i vintertid försöker kommunen få staden att grönska och leva. Att uppmana till kärlek genom att sätta upp mistlar att pussas under vid de vackra graninklädda parkbänkarna som kantar gågatan, det skapar om inte äkta julstämning så i alla fall någon slags glädje. En skidskobana i plast är väl också en kul idé nu när det vägrar komma snö och kyla som kan skapa de naturliga förutsättningarna.

Inom bostadsforskningen har allt mer uppmärksamhet riktats mot vikten av det gröna, eftersom det antas skapa välbefinnande och hälsa. Studier har gjorts på allt från betydelsen av inomhusväxter på arbetsplatsen till det som kallas healing gardens. Nu när många parker fått stryka på foten (eller snarare rötterna) för att ge plats för bostadshus kanske det är än viktigare att satsa på det tillfälliga gröna i staden. Så rulla ut gräsmattor igen! In med fler jättegranar, mistlar och vinterblomkrukor! Varför inte skapa en hel granskog på stora torget? Där kan vi sitta och njuta av barrlukten och kanske lyssna på fågelsång eller julsagor.

På sommaren kan granarna bytas ut mot en bambuskog. När tillgången till permanenta parker minskar? Ge oss i alla fall chans att finna själslig ro av den tillfälliga grönska som får plats i en julgransfot eller kruka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!