Funkis i Bergsbrunna

Funkis och frihet lockade när familjen Sörensson skulle bygga nytt i Bergsbrunna. Fem meter i takhöjd, stora vita ytor och fönster i stället för fondtapet blev resultatet. Ett hem som skulle kunna kännas kalt men som i stället innehåller mycket värme, och dödskallar.

Familjen samlas ofta kring köksön där de förutom spis och fläkt har matbord.

Familjen samlas ofta kring köksön där de förutom spis och fläkt har matbord.

Foto: Pernilla Sjöholm

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-02-28 08:01
Alldeles intill hästhagar och på en tomt full av sly fann Therese och Johan platsen för sitt första husprojekt. Funkis kändes som det självklara valet när de anlitade ett byggföretag att sätta deras drömmar i verket. Stilen passade både själ och bohag.
- Vi gillar det stilrena och att inte ha så mycket prylar. Det är fint med modernt, rakt och vitt och vi ville ha känslan av att det är vårt från början, säger Johan.

De flyttade från en äldre hopslagen lägenhet i Fålhagen, som de lagt ner mycket energi på att renovera. Less på byggdamm och med barnen Lukas och Rasmus, som nu är sju och fyra år, kom en längtan efter gräsmatta och trygghet. De letade hus i Alsike och Gamla Uppsala och budade till och med på en sommarstuga i Tobo innan de äntligen fick höra om ödetomten i Bergsbrunna. Johan, som kommer från Skåne, hade aldrig tidigare satt sin fot i området och Therese hade bara spelat fotbollsmatch där en gång. Trots möjligheten till drömhemmet var hon ändå skeptisk till flytten.
- Jag trodde att det skulle vara svårt att flytta från stan och att jag skulle känna mig isolerad. Det blev inte alls som jag trodde. Här har vi både nära till stan och lantligt på samma gång.
Nej, om de så hade velat bli isolerade så hade det nog varit omöjligt. Snabbt blev familjen varse om områdets starka sammanhållning och gemensamma aktiviteter. Här pratar grannar med varandra på Ica och den årliga cykelfesten är ett populärt inslag om vårarna.
- Boende i området träffas, delas in i lag och cyklar sedan runt till varandra. Hos den ene äter vi förrätt, hos den andre huvudrätt och hos den tredje efterrätt, berättar Johan.
Barnen har sin samlingspunkt i den lagom branta cykelvägen på husets baksida, som vintertid förvandlas till pulkabacke. På bara 15 minuter, den tid som passerat sedan pojkarna kilade ut genom dörren, har de förökat sig till minst fem pulkaentusiaster. En sjätte kommer snart och ringer på dörren med sin mamma och inställer sig snart i pulkakön.
- Det är så härligt att bara kunna öppna dörren och känna sig trygg när pojkarna är ute. I stan var det omöjligt, säger Therese.

Husbygget startade våren 2005. Therese och Johan utgick från en av byggföretagets ritningar och skapade utifrån den ett hus efter deras tycke och smak. Ett enplans vinkelhus förvandlades snart till ett funkishus med fem meter i takhöjd och loft för gästrum och kontor, Lukas framtida tonårsrum. Många nya erfarenheter och lärdomar kom med projektet och paret minns särskilt en situation som blev både dyr och mödosam.
- På tomten fanns tonvis med sten som vi lät gräva upp och köra iväg för att rensa. När sedan gräsmattan skulle anläggas insåg vi att det behövdes en hel del sten och vi fick helt enkelt köpa sten och forsla tillbaka till tomten. Lite onödigt, men det är så lätt att inte tänka fullt ut när man bara vill bli klar, säger Johan.
Väggar togs bort så att planlösningen skulle bli öppen och köket placerades intill vardagsrummet. Med ekluckor som döljer allt utom ugnen smälter köket smakfullt in i sin omgivning. Här har det på förmiddagen bakats chokladkaka, vilket Rasmus stolt påpekat.
- Köket blev verkligen en hit. Vi ville att det skulle vara lätt att umgås och att gästerna skulle kunna vara med när vi lagar till maten, säger Therese.
Fönster finns i alla fyra väderstrecken och kan ses från köket. Flera går från golv till tak. Ett val som paret ibland ångrar.
- Det blev nog lite mer insyn än vi hade önskat oss men vi ville ha in mycket ljus. Vi funderar på att skaffa solfilter. Inte bara för insynen utan också för att det blir så varmt på sommaren, säger Johan.

Ett hus med så stora öppna ytor kan tyckas svårmöblerat men familjen har lyckats få in mycket värme trots sparsmakad möblering. Akustiken kan dock vara ett problem ibland.
- Jag är inte säker på att jag skulle välja att bygga så högt i tak igen. Ljudnivån kan bli ganska hög och barnkalas är inte att leka med, säger Therese.
Stora tavlor pryder några av husets väggar och väggdekor är ett återkommande tema. I pojkarnas sovrum finns både basketkorg och en bård med basketbollar. I lekrummet ett stort djungelmotiv och även vardagsrummet har smyckats med blommor. Ett annat genomgående tema är dödskallarna som dyker upp här och var. Allt från pojkarnas tröjor till badkarets turkosa dödskallehalkskydd.
- Dödskallar är fint, förklarar Rasmus.
Pojkarna sover i ett rum och leker i det andra. Eller som föräldrarna menar, hela huset är deras lekstuga. Dator har de dock bara tillgång till i vardagsrummet.
- Vi planerade det så skärmen ska vara vänd ut mot rummet så att vi alltid kan ha koll på vad pojkarna gör på internet. Det känns viktigt, säger Therese.
För paret var det vikigt att bo i ett nybyggt hus men trots den moderna känslan finns en annan värld alldeles intill.
- Ibland känns det som om vi bor på bondgård. På sommaren vaknar vi ibland av att hästarna gnäggar, säger Johan.
FAKTA
Här bor: Familjen Sörensson består av Therese, 36 år, Johan, 36 år, Lukas, 7 år, och Rasmus, 4 år. Paret har snart varit gifta i åtta år och bytte ringar i Österbybruk. De träffades på gymmet.
Var: Bergsbrunna
Hus: Nybyggd funkisvilla
Sysselsättning: Therese är regionsansvarig på Nautilus gym och Johan arbetar som jurist på Justitiedepartementet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!