Jacob Aspegren håller med om att försäkringspremierna för självbyggare är högt satta med tanke på att försäkringen inte ersätter skador som uppkommit vid eget utfört arbete, men menar att lagen inte kan ta hänsyn till gällande försäkringsvillkor.
Stärka konsumentskyddet
- Riksdagen valde att skärpa lagen om byggfelsförsäkring främst för att stärka konsumentskyddet för enskilda byggherrar. Att försäkringspremierna är högt satta är inte något som vare sig riksdagen eller regeringen kan påverka, säger Jacob Aspegren.
Även försäkringsbolaget Bostadsgarantis vd, Kåre Ericsson, har mött kritik från egenbyggare angående det nya kravet på obligatorisk byggfelsförsäkring.
— Vi gör individuella bedömningar av villkoren för försäkringen och premiekostnaderna blir därefter. Jag tror att anledningen till att många blivit upprörda är att informationen om de nya reglerna gick ut väldigt sent, säger Kåre Ericsson.
Sverker Thorslund på Konsumentverket har även han reagerat på att informationen om den nya lagen var knapphändig.
— De nya reglerna var överraskande för många, säger Sverker Torslund.
Samtidigt understryker han att grundtanken med den nya lagens krav på byggfelsförsäkring och färdigställandeskydd ger en ökad trygghet för privatpersoner.
Krav på försäkring
För att tillstånd för att påbörja byggandet ska beviljas krävs att en byggfelsförsäkring först kan uppvisas för kommunens byggnadsnämnd. Förhandlingar med försäkringsbolag och entreprenörer kan ta tid och då riskerar byggnadsprocessen att försenas. I vissa fall kan kommunernas byggnadsnämnder göra individuella bedömningar av behovet av byggfelsförsäkringar. I Uppsala kommun har man beslutat att kräva att byggfelsförsäkringar alltid måste tecknas då produktionskostnaderna överstiger
400 000 kr.
— Men vissa byggnadsprojekt är mer riskfyllda och därför kräver vi ibland att byggfelsförsäkringar tecknas även vid installationer av vatten och avlopp, säger kommunens byggnadsinspektör Brita Gilén.