Försäkring ett krav - för alla

Se till att betala en byggfelsförsäkrning om de ska bygga nytt hus. Annars blir kommunen tvungen att ta tillbaka ditt bygglov.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-10-02 10:14
I januari i år skärptes konsumenttjänstlagen och lagen om byggfelsförsäkring. Den som bygger nytt eller bygger till är numera tvungen att teckna en försäkring som täcker eventuella fel som hantverkarna har gjort.
Försäkringen är bra för den som anlitar entreprenörer. Men för den som bygger på egen hand är den värdelös. Åtminstone om man ser till chansen att få tillbaka pengar för skador som uppkommit av att huset har snickrats ihop på fel sätt.

Upprörda egenbyggare
— Det är bra att det finns en försäkring eftersom entreprenörer som har gjort fel inte alltid är så pigga på att åtgärda felen, säger Mari Gremlin, förbundsjurist på Villa­ägarnas riksförbund.
Å andra sidan får hon också samtal från upprörda husbyggare som måste betala mellan 12 000 och 30 000 kronor för ingenting.
— Problemet är att det inte finns några undantag om man bygger en permanentbostad på egen hand, säger Mari Gremlin.
Om reglerna också har hjälpt många är än så länge oklart. De som anlitar entreprenörer för att bygga nyckelfärdiga hus har ofta en garanti på två år. Och först efter garantitiden kan byggfelsförsäkringen träda i kraft.
Men skillnaden är för de flesta egentligen inte så stor mot tidigare, enligt Mari Gremlin.

Fanns redan tidigare
Redan innan de skärpta reglerna infördes så var det många som tecknade en byggsäkerhet- och byggfelsförsäkring inför sitt husbygge.
På 1990-talet var statliga lån vanliga och för att få sådana fanns ett krav att man hade en byggsäkerhet.
— Byggsäkerheten fungerar som en försäkring ifall entreprenören skulle gå i konkurs under bygg­tiden eller om fel upptäcks vid besiktningen, säger Mari Gremlin.
Hon har själv byggt ett nyckelfärdigt hus och vet att det är mer jobb än de flesta tror.
— Man får vara beredd på att ringa många samtal själv, även om man anlitar någon som ska hålla i trådarna. Det är också viktigt att teckna avtal om allt, att betala så lite som möjligt i början och mer på slutet samt att lägga in en vitesklausul vid fördröjningar, säger Mari Gremlin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!