Formrevolt i framtidskök
Köket är hemmets mest traditionsbundna rum. Det tar tid för nya funktioner och material att leta sig hit. Men vad sägs till exempel om en diskmaskin som gör disken ren med koldioxid eller ultraljud? Och en induktionshäll som samtidigt är matbord? De kan finnas i ditt kök år 2015.
Efter att ni ätit placerar du porslin och bestick i din diskmaskin som diskar på under tolv minuter. Den använder varken vatten eller diskmedel, utan i den finns ett slutet sys-tem som diskar rent med koldioxid. Miljövänligt och vat-tensparande.
Det här är några av de hushållsprodukter som kan vara i bruk om tio år. Åtminstone om man ska tro studenter på designhögskolor runt om i världen.
Samtliga har deltagit i en designtävling anordnad av Electrolux.
— De nya idéer som kommer fram i olika designtävlingar utökar tänkandet. Det är roligt och bra! Det skapar också uppmärksamhet kring köket, vilket ju är arrangörernas syfte, berättar Thomas Ahlebro, som är konsult inom köksbranschen och jobbar på uppdrag av olika företag.
Tar lång tid
Men generellt sett tar det ofta lång tid innan nya funktioner och material finner sina vägar in i våra kök. Det finns inget rum som är så traditionsbundet, säger Thomas Ahlebro.
— Ibland blir det bara idéer och inget mer. Och innan idéerna når köparna kan det ofta ta mycket lång tid.
Thomas Ahlebro tar ultraljudsdisken som exempel. Ultraljud har sedan ett tag tillbaka använts inom medicin för disk och rengöring, och det har även funnits funderingar på att man borde kunna använda det i hushållen. Ännu finns ingen sådan produkt på marknaden, men Thomas Ahlebro är övertygad om att den är på gång.
Champagne och ljusblått
Ett annat exempel på hur konservativa vi är när det gäller kök är att de flesta av oss har just vita vitvaror, möjligen blandat med lite rostfritt Leverantörerna annonserar just nu vilt med vitvaror i champagne, ljusblått och andra färger. Även här tar det lång tid innan vi hakar på. Inte minst för att det är stora summor pengar det handlar om.
— Ofta vill leverantörerna kalla något för en trend. Men det är inte säkert att försäljningen infinner sig. Det är till exempel få som vill ha ett illgrönt kök, trots att det lanseras som hett.
Blir standard
När folk börjar köpa på bred front är det ju ingen trend längre, då är det standard. Så har till exempel nyligen skett med induktionshällen.
— Den utvecklades för 30 år sedan, började säljas för knappt tio år sedan. Nu är induktionshällen inte trendig längre, den har kommit att ingå i våra vanliga funktioner. Och den är ju väldigt praktisk.
Nu är det ugnar med ånga som är trend, menar Thomas Ahlebro. Sådana ugnar finns att köpa och har funnits i restaurangkök i mer än 15 år, men är fortfarande dyra och har inte nått ut till den vanliga konsumenten ännu.
— Ånga är praktiskt och gör att maten inte blir torr. Det kommer att sälja, tror han.
De funktioner som är praktiska stannar.
Sedan ett tag tillbaka har det varit trendigt med långa lådor. Själv tycker Thomas Ahlebro att de är opraktiska.
— Det är så svårt att bygga ett bra kök med breda moduler.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!