Personligt är ett av de stora begreppen i inredningssammanhang. Och få saker gör hemmet så personligt som hemgjorda föremål. Vill man ligga i linje med dagens miljötänk återbrukar man dessutom hushållets sopor.
I boken "Plåtslöjd" visar Kalle Forss och Gunnar Jeppsson att sopor är en oanad resurs. Det behövs inte en massa dyrt material från hobbyaffären för att skapa de vackraste "gör det själv"-projekten.
– Plåt är ett roligt material att jobba med. Det finns tillgängligt i många olika kvaliteter, med olika mönster och strukturer. Dessutom är det gratis, så man vågar testa sig fram, säger Gunnar Jeppsson.
Det är inget nytt att återbrukat material används i hantverk, tvärtom har hantverkare alltid använt saker som blir över. En del i hantverket är att se på material på nya sätt. Förr i tiden användes exempelvis gamla textilier till att göra lapptäcken och trasmattor eftersom det inte fanns oändligt med tyg. I dag återbrukar plåtslöjdare gamla konservburkar, i vetskap om att det inte går att fortsätta slänga saker som vi har gjort de senaste decennierna.
Plåtslöjden är på så sätt både en del av en gammal tradition och en strävan mot en mer miljövänlig värld. Tillfredsställelsen över att ha skapat någonting själv, och vetskapen om det arbete som ligger bakom, gör förmodligen att man också är mer rädd om sakerna.
Även om just konservburksslöjden är ganska ny finns det en svensk plåtslöjdstradition att inspireras av. Bleckslagarna gjorde användbara saker i fina former. I fattigare länder har man återbrukat konservburkar så länge de har funnits. Uppfinningsrikedomen och kreativiteten i exempelvis Indien inspirerar, precis som hantverket i sig.
– Ju mer jag gör desto mer idéer dyker upp. Dessutom börjar man se på konservburkar på ett nytt sätt. En dag såg jag att locket från en makrillburk kunde bli en perfekt skopa till kaffet. En annan dag kom jag på att det gick jättebra att använda locket från en sillburk till att göra en ljussläckare.
Det finns i princip inga gränser för vilken plåt som går att använda.
– All förpackningsplåt kan användas. Det handlar bara om vilken sax man har. En tjockare plåt kräver en kraftigare plåtsax, medan det går att klippa i vanliga skruvkorkar med en hushållssax.
Vem som helst kan slöjda i plåt, med reservation för små barn och att större barn behöver guidas av vuxna.
– Det är vasst och visst kan man skära sig. Jag har stuckit och skurit mig lite ibland, men övning ger färdighet. Man lär sig att klippa bort vassa kanter och i vissa fall kan man hålla i plåten med en tång.
Gunnar Jeppsson menar att man inte behöver många verktyg i början. Med en plåtsax och några tänger kommer man en bit på vägen. Köp inte speciella konservburkar bara för att ha material. Det finns oändligt med burkar som väntar på att bli någonting annat.
– Man kan få jättefina konservburkar på restauranger och kaféer som de bara vill bli av med. Det enda viktiga är att burkarna som ska återanvändas måste diskas på en gång. Annars är de ofräscha att jobba med och rostar lätt. (TT)