För höga hyror mycket vanligt

Förra året krävde 37 Uppsalasutdenter i andrahandsboende återbetalning av hyror från sina hyresvärdar, visar statistik från hyresnämnden. Ockerhyror är mycket vanliga på andrahandskontrakt och mörkertalet är stort. Men förstahandskontrakt är inte någon garanti för att man ska slippa undan en för högt satt hyra.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-01-25 00:00
Förra veckan fick en student i Uppsala tillbaka 40 000 kronor från Sh Bygg Fastigheter AB, som hade tagit ut för höga hyror i ett antal studentlägenheter på S:t Johannesgatan. Ytterligare 15 studenter på samma adress fick pengar tillbaka. Hyrorna sänktes samtidigt med mellan 1 000 och 1 300 kronor i månaden.
Fallet är unikt eftersom man aldrig tidigare kunnat konstatera en så omfattande uttagning av för höga hyror på förs­tahandskontrakt i Uppsala.
— Det är mycket vanligt att studenter som hyr i andra hand eller är inneboende får betala för hög hyra. Har man förstahandskontrakt tror man väl inte att man ska kunna bli lurad, säger Lars Björk, jurist på Hyresgästföreningen.
— Det är synd att hyresnämnden beslöt att sänka hyrorna, eftersom det innebär att det inte är lönsamt att bygga studentbostäder. Hyrorna på S:t Johannesgatan var rimliga, säger Lena Svensson, vd för Sh Bygg Fastighets AB.
— Dessutom måste man ta med i beräkningarna att det normalt sett är högre slitage på studentbostäder än andra bostäder. Därmed stiger omkostnaderna för hyresvärden och de kostnaderna måste tas ut någonstans, säger Lena Svensson.

Kraftig ökning
Till hyresnämnden kom det förra året in 37 olika ärenden rörande återbetalning av överhyror, bara i Uppsala kommun. Det är en kraftig ökning jämfört med 2000—2002 då elva anmälningar gjordes per år och 2003 då 23 anmälningar gjordes.
Ändå är mörkertalet stort, eftersom få studenter som blir lurade på hyrespengar vänder sig till hyresnämnden.
— Det kan vara känslomässigt jobbigt att gå igenom en process mot sin hyresvärd. Ofta motanmäler hyresvärden hyresgästen för dålig städning eller skador på lägenheten i samband med en sådan process, säger Lars Björk.

Värt mödan anmäla
Men budskapet från Hyresgästföreningen är att det oftast är värt mödan — studenter som lever fattigt kan få tillbaka många tusenlappar om de väljer att anmäla.
På Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder, som är en fristående hyresgästförening, anser man att det är så svårt att undvika ockerhyra när man hyr i andra hand, att studenter bör ta kontrakten trots den höga hyran:
— Vi rekommenderar att man betalar hyran och sedan kräver återbetalning när man flyttar från lägenheten eller rummet. Om man omedelbart börjar bråka om hyran blir man vräkt, eller så får man helt enkelt inte kontraktet och då står man plötsligt på gatan, säger Mikael Eriksson, kanslichef på Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder.
— Därför är det bättre att vänta tills man ska flytta från lägenheten innan man ställer krav på återbetalning,
Lagen gör det möjligt för den som hyr i andra hand eller som hyr en "ej fullständig lägenhet" (dvs utan egen wc/dusch eller kök) i första hand, att kräva återbetalning av överhyra för upp till två år bakåt i tiden.

UNT-fakta: Hyra i andra hand


Hyran regleras av bruksvärdet och ska ligga nivå med Uppsalahems standardhyror för jämförbara objekt i det geografiska området. Är man osäker på om man betalar rätt hyra ska man kontakta Uppsalahem som kan informera om hyror i jämförbara objekt.
Innehavaren av förstahandskontraktet måste ha hyresvärdens tillstånd för att hyra ut i andra hand. Detta gäller inte för inneboende.
Skriftlig kontrakt ska alltid upprättas mellan parterna. Standardkontrakt kan erhållas bl a på Hyresgästföreningens hemsida: hyresgastforeningen.se.
Om man har ett andrahandskontrakt på en lägenhet; eller ett förstahandskontrakt på ett rum eller ej fullständig lägenhet (dvs som inte innehåller egen wc/dusch eller kök), kan man kräva pengar tillbaka för upp till två år tillbaka om det visar sig att för hög hyra har tagits ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!