Friggeboden får max vara femton kvadratmeter utvändigt och högst tre meter upp till nock. Men inom dessa gränser är den förhållandevis fri från regler. Det var också hela tanken 1980 när Birgit Friggebo, då bostadsminister, lät avskaffa bygglovsplikten för en till två bodar på sammanlagt högst tio kvadratmeter. Tidigare krävdes bygglovsritningar till och med för att snickra en liten hundkoja.
De enklare reglerna satte gång en minihusboom i landet - hemmasnickarna hade fått en frihet som det var bäst att utnyttja innan den försvann. Mest populärt blev det att bygga en enkel gäststuga med vita knutar och sadeltak. När friggeboden växte med fem kvadratmeter 2008, fanns det större möjligheter att ta ut svängarna. I dag tänjs gränserna och det har blivit en utmaning att göra sin egen variant. Konstnären Lars Vilks har gjort en, liksom Ernst Kirchsteiger.
På femton kvadratmeter är det möjligt att bygga ett riktigt litet hem med smarta lösningar för kök och dusch. I inredningsmagasin, i bygghandeln och på nätet kan man inspireras av bodar med terasser över hela taket, klassiskt timrade härbren med sovloft, stiliga funkisvarianter med stora glaspartier och mycket annat. Men ett gott råd - köp ingen byggsats förrän du har kollat reglerna för just din tomt.
Enligt lag är friggeboden bygglovsbefriad. Men om det är strandskyddsområde, eller ett område med speciella kulturskydd, behövs dispens. Dessutom finns det vissa krav i plan- och bygglagen som måste vara uppfyllda. Boden får inte stå närmare tomtgränsen än fyra och en halv meter utan medgivande från grannar och inte närmare huvudbyggnaden än fyra meter på grund av brandbestämmelser. Om du vill ha eldstad, vatten och avlopp krävs också oftast en bygganmälan. Och när du ändå går loss och planerar kan det vara bra att ha i bakhuvudet att det finns regler som säger att "friggan" även ska passa in i sin omgivning.