Favoriter i kruka och trädgård

Påskliljor och pingstliljor blommar för fullt. De är mycket lättodlade lökväxter, överlevare som kan finnas kvar i en trädgård i många år. Vissa sorter har funnits i Sverige sedan 1600-talet. Under de senaste åren har äldre sorter samlats in och dokumenterats för framtiden.

Foto: Inger Palmstierna

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-04-05 00:01
Påskliljor och pingstliljor är lättodlade och tacksamma växter. De trivs även i en lite fuktigare jord, de är inte lika kräsna som tulpaner och brukar få stå i fred för både hare och rådjur. De tål också lite snö och kyla under blomning utan att ta någon större skada. Allt detta gör dem till en växt man gärna planterar i trädgården och det har man gjort under flera hundra år. Påsk- och pingstliljor har funnits i Sverige sedan 1600-talet och använts både som medicinalväxt och prydnadsväxt. Vissa av dem har förvildat sig och växer i stora mängder på flera olika platser i Sverige.

Påsk- och pingstliljor kallas med ett gemensamt namn för narcisser. Det finns flera arter och ungefär 25 000 sorter som delas in i olika grupper efter utseende. Påskliljor har en trumpet i mitten som är lika lång eller längre än kronbladen är breda. Pingstliljor är nära släkt men har en platt krona i mitten. De kan de korsa sig och även korsningarna finns vildväxande i Sverige. Varje lök blommar under flera år till skillnad från en tulpan som bara blommar en gång. Lökarna växer till med nya sidolökar varje år och sidolökarna får blommor som är likadana som moderlöken. Narcisser är lätta att dela, ta med sig och bevara från generation till generation. Det finns många som har "egna" sorter i trädgården eller omgivningarna. Detta är intressant att bevara och Programmet för Odlad Mångfald, POM, har under 2000-2005 uppmanat allmänheten att sända in lökar av gamla sorter.

Via DNA-analyser försöker man identifiera de sorter som skickats in. Man jämför också med gamla kataloger för att se vad som fanns att köpa, vilka sorterna därmed kan vara. De i Sverige insamlade sorterna kommer att bevaras för framtiden i Nordiska Genbanken. De är nödvändigtvis inte bättre än de sorter man köper men historiskt intressanta och har under flera 100 år anpassat sig till det svenska klimatet.
Utbudet av narcisser i den traditionella handeln visar inte den stora bredden även om sorterna är bra. Därför har ett par entusiaster inlett ett samarbete med en lökspecialist i Holland. Lökar går mycket bra att köpa via internet och på www.narcissochtulpan.se kan man köpa ovanliga äldre sorter som troligen är samma sorter som de som växer vilt i Sverige. Lökarna planteras under hösten men det är på våren man väljer sort. Narcisser som säljs i kruka kan planteras i trädgården når våren är här på allvar. De måste stå i fred som alla lökväxter, klipp inte bort bladen! Narcisser är så pass kraftiga att de kan planteras under buskar och i mattor av marktäckande växter. Så skyddar man dem för gräsklipparen som annars kan sabotera lökarnas möjlighet att överleva.

BOKTIPS
Programmet för odlad mångfald (POM) presenterar i under våren en bok: Narcisser - folkkära lökar. Boken beskriver äldre sorter av narcisser som odlats i Sverige 1849-1940. I den redovisas också den landsomfattande insamling av påsk- och pingstliljor som gjordes -00-05. Boken, som är sammanställd av Karin Persson och Eva Jansson bägge verksamma inom POM, kommer att kunna beställas via POMs hemsida, www.POM.info, där finns också mycket spännande information inte bara om narcisser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!