Färggranna fasader

Förr var det falurött eller herrgårdsgult som gällde, men i dag tar vi ut svängarna mer än så. Inte nog med att udda fasadfärger börjar bli ett allt vanligare inslag, även riktigt starka och lysande accentkulörer används för att lyfta fram ytterdörren, carporten eller­ små detaljer på huset.

Illgrönt är än så länge ganska ovanlig fasadfärg i Sverige. Här är en färgglad datja utanför S:t Petersburg.

Illgrönt är än så länge ganska ovanlig fasadfärg i Sverige. Här är en färgglad datja utanför S:t Petersburg.

Foto: Scanpix

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-03-07 08:00
- Ofta blir det bra. Men jag har sett en hel del vansinniga kombinationer, säger Maria Midby Arén på Alcro.
Hon menar att det vanligaste misstaget är att man väljer alldeles för starka­ färger. Ett färgprov i form av en papperslapp ger inte alls samma färgupplevelse som när det målas på en hel fasad.
- Vill man vara på den säkra sidan bör man välja en färdig färgkombination för fasad, vindskivor och detaljer. Det kan alla seriösa färghandlare bistå­ med.

En tydlig trend bland svenska färghandlare är att svart håller på att bli en ny storsäljare. Även om det funnits en tradition att tjära fasader är den svarta färgen ändå ett nytt inslag i den svenska landskapsbilden.
- Svart fungerar bra tillsammans med den omgivande naturen eftersom den inte pockar på uppmärksamhet, säger Monica Carlsson på Flügger färg och tillägger att den svarta färgen sedan länge varit omtyckt av arkitekter och formgivare.
- Men nu börjar allmänheten få upp ögonen för riktigt mörka kulörer. Där­emot säljs inte grönt och blått alls i samma utsträckning som för några år sedan.

Både Monica Carlsson och Maria Midby Arén menar att det gäller att tänka efter innan man gör stora förändringar i färgsättningen och val av nyanser. Helst bör färgen upplevas som lite smutsig på färgprovet för att den ska bli behaglig att se på.
På Boverket följer man utvecklingen med stort intresse. Otto Ryding, antikvarie på Boverket, är inte odelat positiv till att allt fler villaägarna tar ut svängarna vid valet av färgsättning.
- Man ska alltid vara varsam när det gäller att förändra byggnaders karaktärsdrag, det är varje fastighetsägares skyldighet. Är det en särskilt värdefull byggnad, så får man inte förvanska den, säger han och tillägger att man alltid bör stämma av med kommunens byggnadsnämnd innan man byter färg på fasaden.

Inom detaljplanelagt område krävs det bygglov om man ska ändra färg på ett flerfamiljshus. Samma sak gäller för enfamiljshus om färgändringen påtagligt förändrar områdets eller byggnadens karaktär.
- Det kan spara både pengar och en hel del merarbete om man kontrollerar reglerna först, säger Otto Ryding.
FAKTA: Fasadfärger

Visste du att...
...endast fyra procent byter kulör på huset när de målar om.
...var tredje person målar om huset först när fasaden är i starkt behov av ommålning. (TT Spektra)

De mest populära färgerna är:
+ Vitt i trakten kring Västra Götaland och Skåne.
+ Gult i Stockholmsområdet.
+ Rött i Dalarna och Småland. (TT Spektra)

Mindre populära färger
Enligt företaget Beckers är starkt blått och lila exempel på färger som de flesta inte gillar att se på fasader. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!