Familjen Högströms smarta hem

I veckan som gick blev Peter och Anna Högströms hem i Öregrund lite smartare. Deras villa är ett av tre referenshushåll som provar ett helt nytt system för att styra värme och belysning i hemmet. Tanken är att få högre komfort samtidigt som man sparar in på elförbrukningen.

När familjen Högström installerade ett system för att styra belysning och värme i hemmet var Ture, 5 år, en av dem som var mest intresserade. Han har själv kommit med idén att hans sänglampa ska tändas automatiskt på morgonen för att väcka honom.

När familjen Högström installerade ett system för att styra belysning och värme i hemmet var Ture, 5 år, en av dem som var mest intresserade. Han har själv kommit med idén att hans sänglampa ska tändas automatiskt på morgonen för att väcka honom.

Foto: Eva Nevelius

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-12-01 00:01
När de fyra barnen i familjen Högström vaknat på morgonen och lämnat sina rum på övervåningen sänks värmen automatiskt. På natten har hela huset lite svalare temperatur. Skulle hela familjen åka bort knappar de in bortafunktionen och all elförbrukning slås av utom det nödvändigaste (däribland ett fåtal lampor för att lura tjuvarna).
Det här är några av finesserna som ingår i det nystartade företaget Gihomeqs installation hemma hos familjen Högström. Men det ska bli fler.
- Ture som är fem år ville ha en lampa som tänds automatiskt vid sängen som väckarklocka på morgonen. Då slipper vi gå upp och väcka honom. Dessutom skulle jag vilja kunna sätta på motorvärmaren inifrån huset i förväg om jag ska använda bilen, berättar Anna Högström.

En sms-modul är en annan funktion som kan installeras till systemet. Med en sådan skulle familjen till exempel kunna höja värmen innan de kommer hem om de varit borta på semester en tid, eller kontrollera om de slagit av kaffebryggaren och spisen.
Men framför allt ser de fördelar med att varje rum får sin egen individuella temperatur.
- Det blir bättre värme med dag- och nattemperaturer och vi får mycket större möjligheter att reglera värmen än om man ska gå och skruva på varje element. Det hoppas vi spara ekonomiskt på men sedan handlar det väl också om miljön. Det känns onödigt att det ska vara så varmt i barnens rum när de inte är hemma, säger Peter Högström.

Stefan Holm som är vd för Gihomeq (Gräsö Intelligent Home and Marine Equipment) berättar att de funktioner som efterfrågas varierar från hushåll till hushåll. I en sommarstuga på Gräsö har man till exempel satt in en mätare som håller koll på om vattnet håller på att ta slut i brunnen. Skulle det inträffa går först ett meddelande i väg till husägaren sedan stängs pumpen av automatiskt.
- Det var något man ville ha efter att ha drabbats av att pumpen gick sönder. Det handlar också om att undvika att få in saltvatten i brunnen, något som kan bli ett stort problem.
En annan sommargäst hörde sig för om det var möjligt att hala flaggan automatiskt. Detta sedan stången blåst ned i en kraftig storm när flaggan lämnats uppe av misstag.
- Och det är klart att det går att göra men frågan är om det är någon idé, säger Stefan Holm.

Det viktigaste i hela systemet är den huvudenhet som sitter i hallen hos familjen Högström. Med hjälp av en liten vit dosa med en ratt på kan de kontrollera alla inställningar och lägga till tillfälliga sådana. I varje rum finns dessutom en underenhet som bland annat behandlar information från temperatursensorer. Systemet är inte trådlöst utan bygger på kabel och någon persondator behövs inte.
- Det är fortfarande många som är rädda för datorer och tror att det kan hända något om man gör fel. Vi ville ha ett enkelt system som inte är beroende av att en pc står på. Och de trådlösa systemen tycker vi inte är tillräckligt säkra ännu, berättar Stefan Holm.
Han är i grunden elektronikingenjör och idén till det egna företaget föddes när han skulle lösa praktiska problem vid sommarstugan på Gräsö. Nu planerar han att flytta ut permanent till Gräsö och företaget är även registrerat här. Lokalt har man märkts en del sedan man installerat ett system i Fyrskeppet Västra Banken i Öregrund under augusti månad där människor kunde få en lampa att blinka genom att skicka ett sms.

Men för att få kunderna att nappa krävs det att de ser tillräckligt med fördelar med systemet för att vilja lägga ut de ca 20 000 kronor som en installation liknande den hos familjen Högström kostar. Även om Stefan Holm räknar med att man kan spara runt 10-15 procent på elkostnaden tar det tid innan systemet betalar sig.
- Men vi tror på det här och intresset hittills har varit stort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!