Engelsmännen spelar i en helt egen division när det gäller trädgård. Bland de som har möjlighet finns en tradition att lägga pengar på växter och plantering. Man har ägnat sig åt "gardening" i generationer, haft gigantiska egendomar med anställda trädgårdsmästare vars arbete stått högt i kurs. I England är det inte fult att gräva ned en förmögenhet.
Montagu "Monty" Don, folkkär programledare för Englands populäraste trädgårdsprogram på tv, "Gardeners' World", förklarar det så här:
- Den engelska trädgården är alltid precis på topp. Lämnar man den över en dag tippar det över.
Under sitt besök vid Den stora trädgårdsfesten på Sofiero i Helsingborg i slutet av augusti beskrev han hur han själv blev besatt av trädgård.
- När jag var sjutton år stod jag med ett frö i handen och drabbades av kraften. Sedan dess är trädgården som en drog för mig, jag behöver jorden. Det ger mig hopp.
En anledning till engelsmännens trädgårdsintresse är förstås klimatet med hyfsat milda vintrar och mycket regn. Och en stark tradition att odla. För svenskar har det inte varit lika självklart. Prydnadsträdgården har varit sig ganska lik och vi har inte riktigt vågat sticka ut, utan mer ängsligt frågat oss om häcken är tillräckligt välklippt och ogräset noggrant bortrensat.
För att få till en "english style" måste man släppa på hämningarna och låta växterna tala. En perennrabatt ska vara stor och frodig med många olika sorter som får trängas tillsammans. Riddarsporrar och stormhattar vajar ihop med solhattar och solbrudar, under dem prästkragar och nävor. Engelsmännen kallar det "cottage garden", vi säger mormorsrabatten. Ta gärna i och välj många av samma sort och, viktigast av allt, plantera tätt.
I England har man heller inga bekymmer med att vildvin och murgröna klär in husen. Ängslan över eventuella skador på fasaden viftas bort. Är man det minsta bekymrad över det är det enkelt att sätta en spaljé av armeringsnät en liten bit ut från väggen och låta växterna klättra. Då får man en grön fasad som går att vika ned när väggen ska underhållas.
Häckar kan man inte heller få nog av. En majoritet av engelsmännen föredrar att ha en häck runt hela tomten som gör att man ostört kan ägna sig åt det man vill. Gärna dubbla häckar, en hög mot gatan och en lägre in mot sitt eget gröna rum. Har man tillräckligt stor tomt kan man till och med plantera mellan häckarna.
Rosor som klättrar mot murar och runt gamla blyinfattade fönster ser man ofta i äldre, engelska trädgårdar. Vill man ha det så gäller det bara att välja en frisk ros som inte växer för kraftigt och som blommar i en färg som passar till fasaden. Håll efter med sekatören om den vill ge sig iväg för mycket.
I England finns det gott om bra plantskolor, och mycket kunskap hos gemene man. Man kan bli väldigt kunnig bara genom att tjuvlyssna på en britt som just står i begrepp att handla till sin trädgård.
Mest idéer får man förstås av att besöka någon av alla de visningsträdgårdar som finns i Storbritannien. I minsta lilla by finns någon som visar upp sin trädgård för besök. Det kostar alltid en liten slant, men pengarna går till välgörenhet. Genom att titta på en trädgård är man med och stödjer forskning, barnsjukvård eller lokala projekt.
Mycket arbete i den engelska trädgården sker dessutom ideellt. Många av de stora egendomarna skulle inte klara sig utan alla dessa män och kvinnor som lägger all ledig tid på att koka tevatten, baka kakor, diska, rensa rabatter eller guida både i de gröna rummen och inomhus.
Och viktigast av allt, gör som Monty Don: se trädgårdsarbete som en syssla som håller dig frisk.
- Man kan aldrig få för mycket grönt. Glöm alla regler, det som fungerar hos dig är ju d et enda rätta. Och, våga misslyckas, det är enda sättet att lyckas. (TT)