Energisnål mysbelysning

Glödlampan har ena foten i graven men det betyder inte att vi behöver säga farväl till mysbelysningen. Med moderna lågenergilampor kan du både vara ekosmart och lysa upp det trista vintermörkret.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-12-05 08:01
För ett par månader sedan inleddes utfasningen av glödlampan - nu gäller det att byta ut dina energislukande lampor mot lågenergivarianten. Men betyder det att vi får nöja oss med vitt, kallt ljus och slänga ut våra gamla ärvda armaturer? Inte alls, menar Magnus Frantzell, vd på branschföreningen Belysningsbranschen.
- Det finns ett gigantiskt utbud av lågenergialternativ nu för tiden, en mängd olika fabrikat och lösningar. Det finns lampor som både fungerar med dimmers och har ett varmt ljus.

Lågenergilamporna har dragits med barnsjukdomar som gett dem ett dåligt rykte. Fortfarande tror många att alla lågenergialternativ har ett kallt ljus, tänds väldigt långsamt och surrar svagt när de är på. Men det finns många alternativ även för den som vill förbruka mindre energi. Det enda som inte finns är klara lampor, som man till exempel har i kristallkronor. Därför kommer det även att vara tillåtet att använda halogenlampor till sådana armaturer.
- Du behöver inte kassera mormors gamla kristallkrona bara för att glödlampan försvinner, utan kan använda halogenlampor i den i stället. Jag har själv använt det i min kristallkrona i flera år och det blir väldigt fint, när man dimmar den ger den ifrån sig ett vacker glödande ljus.

Det kan vara svårt att veta om just den lågenergilampan som säljs i din lokala lampaffär kommer att ge ifrån ett varmt ljus, inte surra eller tändas långsamt och gå att dimra. Testa lampan först, råder Magnus Frantzell.
- Be att få låna hem lampan för att testa eller prova den på en armatur i butiken. En lågenergilampa ska du leva med i 15 år, så se till att du är nöjd med den.
När det gäller dimmers finns det många lågenergilampor som fungerar. Men eftersom det finns en mängd olika sorters dimmers kan det vara svårt att säga om en specifik lågenergilampa är kompatibel med just din dimmer, det får du testa hemma.
FAKTA

+ Den första september i år förbjöds alla matta glödlampor och klara 100 wattslampor. I september 2012 kommer utfasningen av glödlamporna vara klar och endast lågenergilampor, halogenlampor och lysdioder, LED, kommer att vara tillåtna.
+ En lågenergilampas watt är fem gånger en vanlig glödlampas watt. Så en 40 wattslampa motsvarar 7-9 watt på en lågenergilampa, 60 watt motsvarar 11-13 lågenergiwatt.
+ Hur varmt en lågenergilampa lyser beror på vilket Kelvintal, K, den har. Ju lägre K, desto varmare ljussken. Ett stearinljus ligger på 1 800 K, en lågenergilampa (9-11 watt) ligger mellan 2 500 och 6 000 K.
+ En vanlig lampa lyser cirka 1 000 timmar på ett år, det är också en glödlampas ungefärliga livslängd. En lågenergilampa kan lysa cirka 15 000 timmar.
+ Priset på lågenergilampor kan variera kraftigt. Magnus Frantzell säger att en bra lampa oftast kostar mellan 60 och 100 kronor.
+ Vill du ha ekovänlig julbelysning? Byt till LED-lampor i julljusstaken och häng en LED-slinga i granen och i buskaget utomhus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!