En riktig kärnfamilj på Säby gård
Familjen Sivander på Säby gård i Veckholm har varit fruktodlare i snart 100 år och ännu står äppelskörden för en tredjedel av gårdens omsättning. Spannmål är viktigast men inte roligast.
Till ytan täcker äppelodlingen 70 000 kvadratmeter. Antalet fullt produktiva träd uppgår till 4 000. Ungefär hälften av dessa ingår i en nysatsning som gjordes för fem år sedan och som nu börjar ge utdelning. Inför nyinvesteringen var frågan om den skulle bära sig, trots slopade skyddstullar och allt hårdare konkurrens.
—Men vi tror att folk vill ha svenska äpplen och vi får bra respons, säger Peter Sivander.
De största kunderna är grossister i Årstahallarna i Stockholm, några butiker i Enköping och Västerås och Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Ulf Sivander säger att familjen var fundersam över lönsamheten redan på 1970-talet men att de beslöt sig för att fortsätta.
—För det här är roligt och så länge vi kan hålla det inom familjen och inte behöver räkna timmar så går det. Bara till skörden tar vi extrahjälp av några fruar i trakten som har varit med i många år.
Fruktodlingen sköts i huvudsak av Ulf och Mia Sivander och sonen Peter. Sammantaget motsvarar arbetet ungefär en heltid. Vid skörden ska äpplena hanteras som ägg. De plockas ett och ett och sorteras direkt i fruktkartonger efter storlek och kvalitet. En liten traktor med vagn utgör den arbetsstation som flyttas mellan långa rader av rikbärande träd. Detta är hantverksmässig odling och förklarar varför Säby gård kan leverera Transparente Blanche.
—Den dömdes ut som handelsvara för många år sedan eftersom den är så känslig vid hantering och transport och har kort hållbarhet. Här planterades den egentligen som pollengivare till andra sorter, men efterfrågan från kunderna är stor och den är vår tidigaste sort, säger Ulf Sivander.
En annan gammal och omtyckt sort i Uppland är vinterfrukten Åkerö. Det är också det viktigaste äpplet för Säby gård och den sort som har odlats längst — sedan 1910 då Ulf Sivanders farfar startade fruktodlingen. Den är mycket lättsåld och blir godare i Mälardalen än i Sydsverige.
—Skåningarna får inte fram någon smak på Åkerö. Ibland mognar de också tidigare hos oss än i Skåne, säger Peter Sivander.
Äppelkännare brukar hävda att frukten blir allra godast när den odlas vid sin nordligaste utpost, så långt norr ut som är möjligt för sorten. Kan det stämma?
—Ja, jag tror det. Vi har ljusare somrar med fler soltimmar per dygn och dessutom gör kyliga höstnätter att arom och sötma utvecklas bättre, säger Ulf Sivander.
I en yrkesodling är storleken på träden en viktig fråga: rationell hantering kräver låga träd.
—Vi hade en odlingskonsulent här som sa att ett äpple som man inte når att plocka från marken är ett förlustäpple. Han uppmanade oss att sälja alla stegar, berättar Ulf Sivander som måste ha klängt en hel del i stegar genom åren, för att sköta och skörda höga gamla träd.
Just Åkerö känner vi från hemmaträdgårdarna som en mycket storvuxen sort. På Säby kan man se motsatsen. I den nya äppelträdgården står 2 000 dvärgträd i rader, som luftiga häckar. Sett på lite håll kan tanken gå till en vingård. Stor grann frukt hänger i de små träden som vart och ett måste bindas till ett stöd för att klara tyngden.
Det är gårdens ursprungliga Åkerö som återfinns i den nya avdelningen fast på ett svagväxande underlag. Ympris skickades till Danmark där det opererades ihop med en rot som ger ett litet träd, alltså vanlig fruktträdsförädling. Problemet har tidigare varit att hitta ett svagväxande underlag som samtidigt är tillräckligt vinterhärdigt.
Med vår tids konsultspråk är äpplena på Säby gård en närproducerad nischgröda med ett mervärde för kunden. Därmed skulle förstås att vi konsumenter kan tilltalas av ett äpple som är odlat i jämförelsevis liten skala här hemma hos oss och undgått långa lastbilstransporter. Men det finns ett mervärde för producenten också, för bonden:
—Precis när man är färdig med att tröska spannmål, i buller och damm, så får man komma ut och arbeta i fruktträdgården. Det är en idyll — lugnt och tyst. Med en bulkvara som spannmål är det inte samma feeling, säger Peter Sivander.
Sedan finns det ett mervärde till som familjen Sivander har funderat på: om det skulle finnas något intresse hos allmänheten om de bjöd in till visning av äppelgårdarna på våren. Jo, man skulle nog tro det — tusentals träd i blom i gammal kulturbygd.
FAKTA
Ett genomsnittligt år skördar Sveriges yrkesodlare omkring 20 000 ton äpplen. Omkring 90 procent kommer från Skåne. Resten odlas i Blekinge, runt Vättern och i Mälardalen.
Enligt en några år gammal siffra svarar Uppsala län för knappt en halv procent av landets kommersiella produktion av äpplen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!