En ljus oas i Svartbäcken
När Åsa Mattson köpte sin lägenhet i ett gulmålat 1800-tals hus var ytskikten slitna och mörka. Efter slipdamm och åtskilliga målarfärgspytsar har hon nått sitt mål: en harmonisk oas i ljusa nyanser för rekreation och mysiga stunder med vänner.
Foto: Rolf Hamilton
Hela lägenheten går i ljusa nyanser med en och annan färgglad accent. När Åsa Mattson tog över lägenheten för sju år sedan var det betydligt mörkare. Köket var grått, på golvet låg ett slitet laminatgolv. Badrumsgolvet bestod av en nött plastmatta, vardagsrumsgolvet liksom de synliga timmerstockarna var brunbetsade. Väggarna var smutsgula och sovrumstapeterna hade gröna prickar.
- Jag är uppvuxen längt upp i det här huset och tvekade inte en sekund när lägenheten blev tillgänglig, säger Åsa.
De första fem åren bodde hon dock inte i lägenheten.
- Jag hade pojkvän och jobb i Stockholm och hyrde ut till min bror.
När hon återvände till Uppsala för ett år sedan flyttade hon in och drog snabbt igång ett flertal renoveringsprojekt. Det kändes extra relevant då hyresrätten omvandlats till bostadsrätt.
Till badrummet och köket krävdes hantverkarhjälp. Därutöver har hon slitit på egen hand med ett och annat handtag av familjen. Vardagsrummets brunbetsade golvplankor har slipats, lutats och förvandlats till vackra tiljor. Det murriga trätaket liksom väggarna är numera målade med vit originalfärg. En vägg pryds av en blommönstrad tapet ur Boråstapeters Linnékollektion.
- Titta på nära håll, då framträder människokroppar. För mig var det kärlek vid första ögonkastet, säger Åsa och pekar på det vackra mönstret som sju svenska designers skapat för att spegla Carl von Linnés livsverk.
I fönstren hänger vita hissgardiner. Ovan tv-bordet hänger en lampa som sticker ut. En glödlampa med rosa sladd i kombination med en fågel formgiven av en japansk designer. På en vit hylla står mormors gröna kobratelefon från 70-talet.
Badrummet kändes mest angeläget när renoveringen skulle dra i gång. Målet var ett hemma-SPA för rekreation och avkoppling. Med inspiration från olika hotell blev det turkos mosaik på golvet och vita klinkerplattor på väggarna.
- Jag gillar vitt och dova naturnära nyanser som bas. Då är det lätt att variera rummet med färgstarka accenter. Genom att till exempel byta ut det vita duschdraperiet känns hela badrummet nytt, säger Åsa.
Men hon köper inget i onödan. När det väl investeras ska det kännas rätt till hundra procent. Köket saknar fortfarande matbord.
- Jag vill ha ett vitt slagbord men så länge jag inte hittar det rätta är jag hellre utan.
Väggarna i sovrummet har en svagt rosa nyans. Därutöver är såväl taket, golvet möblerna och inredningsdetaljerna vita. Även tv-apparaten.
- Många kommenterar att jag även valt vita tv-apparater men för mig var det självklart när så gott som all annan inredning är vit.
Hon arbetar inom resebranschen och passar ofta på att handla små inredningsdetaljer från olika hörn av världen. Det senaste tillskottet är små rosa lampbollar från Thailand. Intill kakelugnen hänger en lykta hon fyndat på en indisk marknad. Övrig inredning är en blandning av designprodukter och loppisfynd.
- Ett trivsamt boende är jättevikigt, det är här jag hämtar kraft. Jag vill ha det harmoniskt och avkopplande. När jag är själv hemma läser jag gärna en bok i tv-soffan eller ser på film, säger Åsa.
Under kvällar och helger fylls lägenheten av vänner. Bostadens 76 kvadratmeter har blivit en social knytpunkt. Det är här som hela kompisgänget lagar middagar, ser på film och spelar sällskapsspel. Sommartid är uteplatsen en riktig pärla. Åsa odlar tomater samt örtkryddor som till exempel mynta till en och annan sommardrink vid grillen.
Innergården sköter grannarna gemensamt. Så fort vårsolen tittar fram tar pysslandet fart. Någon fixar blomkrukor. En annan rensar ogräs. Alla vill ha fint omkring sig så arbetsfördelningen brukar lösa sig utan problem.
- Alla känner varandra mer eller mindre. På sommaren känns det till exempel helt naturligt att gå ut i morgonrock med en kopp kaffe.
Hon trivs. Men tror sig aldrig bli riktigt klar. I det blivande arbetsrummet, innanför sovrummet, har hon just lagt in laminatgolv och målat över ett par grälliga tapeter från 80-talet. Hallen behöver bättre förvaring. Och visst vore det mysigt att få de tre kakelugnarna synade och eventuellt reparerade för framtida bruk. Den primära visionen för lördagseftermiddagen är dock att fynda Nisse Strinnings klassiska stringhylla från 40-talet i ett loppisstånd på Vaksala torg.
FAKTA
Namn: Åsa Mattson
Ålder: 28
Boendehistoria: Uppvuxen i lägenhet på Timmermansgatan i Uppsala. Har bott fem år i en bostadsrätt i Vasastan, Stockholm. Sedan hösten 2008 bor hon på Timmermansgatan igen med bostonterriern Cassi.
Inredningstips: Välj ljusa nyanser som bas. Blanda gammalt och nytt för en skön mix.
Arbete: Resebranschen
Bästa loppisfynd: Flamingolampan i sovrummet och en servis.
Namn: Åsa Mattson
Ålder: 28
Boendehistoria: Uppvuxen i lägenhet på Timmermansgatan i Uppsala. Har bott fem år i en bostadsrätt i Vasastan, Stockholm. Sedan hösten 2008 bor hon på Timmermansgatan igen med bostonterriern Cassi.
Inredningstips: Välj ljusa nyanser som bas. Blanda gammalt och nytt för en skön mix.
Arbete: Resebranschen
Bästa loppisfynd: Flamingolampan i sovrummet och en servis.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!