En längtans vinter
Till nyår är det vanligt att blicka framåt samtidigt som man tittar i backspegeln. Hur var året och vad har vi att vänta oss framöver? Redan till nyår börjar trädgårdsentusiasten se en ny vår och sommar.
Pioner är mycket efterfrågade just nu och helt rätt att drömma om under vintern. Allvarlig förälskelse kan man drabbas av när man möter purpurfläckig buskpion i verkliga livet. Det finns ett par välvuxna exemplar i Kåboområdet i Uppsala.
Foto: Inger Palmstierna
Fördelen med att använda internet är att det finns ett enormt utbud av fantastiska sorter. Frö som bara specialister vid botaniska trädgårdar kunde få tag på förr kan nu vem som helst köpa och så. Det ger stora möjligheter men också många fallgropar att trilla i. Många växter går inte alls att odla i Sverige eller kräver speciella förhållanden. Några av årets frönyheter är till exempel torktåliga ökenväxter från soliga Kalifornien och Texas. En solig och varm sommar blir de fantastiska men får vi en regnsommar blir resultatet långt sämre än om man valt mer "vanliga" växter som ringblomma. Många nya växter kräver också en längre växtperiod än den vi vanligen har i Sverige.
De inglasade balkonger och uterum som blir allt mer vanliga ger många möjlighet att odla specialintressen. Inglasade uterum är som en gammaldags glasveranda, ljus, sval men frostfri, en gammaldags nymodighet som är många växters räddning. Medelhavsväxter som olivträd, lager och citrus är enormt populära, tack vare eller på grund av de inglasade uterummen. De måste övervintras ljust och svalt till skillnad från fuchsia och pelargon som kan stå mörkt och svalt. Det är därför mycket troligt att vi kommer att få se många fler växter av denna typ, nygamla krukväxter från gammelmormors tid som myrten och kamelia men också bouganvillea, passionsblomma och kivi.
Växthus blir också mer populärt och tack vare de nya regler för Friggebodar som börjar gälla från årsskiftet. Där får de vara större. Växthus är trevligt både som uterum och odlingsplats, på de nu tillåtna 15 kvadratmeter får man utan problem plats med båda delarna. Inglasad balkong kan fungera som ett växthus men är svårare att odla i. När det är svalt fungerar de utmärkt till förodling och förvaring men under de varmaste sommarmånaderna blir den för varm både för odling och som fikaplats.
I växthus och uterum kommer vi att odla mer grönsaker, kryddor och örter. Sallat är snabbt och enkelt, fler och mer varianter lanseras för varje år. Frötapet för rabatten har funnits ett par år, nu kommer småbitar avsedda för krukor och balkonglådor. Den som vill kan starta odlingen tidigt, sallat gror redan vid 5-10 grader och det är lätt att ordna på inglasad balkong. I samma serie lanseras också olika kryddblandningar i tapetbitar. Har man misslyckats med frötapet ute i rabatten kan man ändå pröva att odla i kruka, det är lättare att lyckas när man har ogräsfri säckjord och frötapeten får bra med vatten.
Riktigt snabbodlat är groddar och det lanseras på nytt av Bröderna Nelson. De säljer hela set med groddfrö av många sorter och boxar för groddningen. Det är en del av hälsotrenden och kommer också starkt i England.
Vissa växter kommer och går, under en period var solros populärt, sen kom vallmo, just nu är det julrosor och pioner. Vad som kommer sen vet vi inte men kan gissa. Alunrot och dagliljor är trendigt, likaså kommer lungört starkt och prydnadsgräsen börjar väcka allmänhetens intresse. Liljor ligger och lurar i vassen och syrener har sakta men säkert ökat de senaste åren. Eftersom växter tar tid att framställa, en ros eller buske tar ett par år sker inte växlingarna så snabbt utan man kan se gradvisa förändringar. Gammaldags sommarblommor som atlasblomma, clarkia och sömntuta ökar, frö till fleråriga blommor som akleja och riddarsporrar lanseras i större omfattning hos många fröföretag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!