En "hopplös" dyrgrip gör sitt stora återtåg

Intresset för att odla vackra, exotiska orkideer blir allt större i Sverige. Syskonen och trädgårdsmästarparet Lotta Johansson och Peter Göttfert ser det som sin plikt att krossa de tunga myter som omger den gäckande, "svårodlade" växten.

Rossioglossum Ravdon jester grande X wiliamsianum.

Rossioglossum Ravdon jester grande X wiliamsianum.

Foto: Hans E Ericson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-10-18 08:00
Enligt syskonen Lotta Johansson och Peter Göttfert som driver Orchidé­husets utställning vid Tulpanens hus, i Åkeshofs trädgårdar i Stockholm, växer marknaden för orkidéodlare enormt.
- De sista elva månaderna har odlarna i Holland blivit dubbelt så många. Majoriteten har lämnat tomater och paprika, och går helt in för orkidéer. Det märktes på priserna att det var en stor överproduktion i somras, säger Peter Göttfert. Han har arbetat med orkidéer i 20 år, och reser till Holland i affärer 10-20 gånger om året.

Också bland kunderna växer intresset för orkidéer. För 15 år sedan fanns de inte ens med bland de 100 populäraste växterna i Holland. I dag toppar orkidén listan.
Även Sverige upplever en fortsatt orkidéboom. Ett uttryck för det är utställningen, som lockar många besökare. Runt 500 arter och hybrider finns representerade, totalt omkring 7 000 växter, uppskattar Lotta Johansson:
- Utvecklingen med nya färger och former går oerhört fort. Det finns cirka 30 000 arter i dag, plus 10 000-tals hybrider.
Att orkidéer är rätt dyra blommor beror på den långa odlingstiden. Ju äldre en orkidé är, desto dyrare blir den.
- Om man jämför en orkidé från förökning tills den hamnar i handeln är tidsrymden 3-5 år. Motsvarande tid för en begonia är tre månader, säger Peter Göttfert.

Ett exempel hänger bredvid oss, en 20-årig vit, västafrikansk orkidé som kostar 1 200 kr. Men samtidigt finns här också brudorkidéer för en hundralapp.
Hela orkidéfamiljen har fördelen att de blommar som bäst under vinterhalvåret, då det annars inte finns mycket blomsterfägring att glädjas åt. Och en orkidé blommar länge, uppemot fyra månader. Blommorna är dessutom en dröm för allergiker.
- Det är teoretiskt omöjligt att vara allergisk mot orkidéer, för de saknar pollen, säger Peter Göttfert, som tillsammans med sin syster är trädgårdsmästare i femte generationen. Han utbildar fackfolk, föreläser, håller kurser och anordnar äventyrsresor till Thailand, ett eldorado för orkidéälskare.
- Flygbolaget Thai Air har faktiskt en orkidé på loggan, fast den är uppochnedvänd. Jag har påpekat det, men utan resultat, säger Peter Göttfert, och stannar kärleksfullt till framför en storblommig Laeliocattleya med berusande doft.
- Det här är orkidéernas drottning. Hon är helt enkelt magnifik, säger han ömt.
Så lyckas du med dina orkidéer

1. Peta aldrig någonsin på orkidéns blommor, hur vackra de än är. Då tror blomman att den blivit pollinerad och börjar raskt att vissna.

2. Använd aldrig blomdusch för att "skapa bättre luftfuktighet". Vattnet rinner ner i bladrosetten och gör att bladen ruttnar. I naturligt tillstånd är orkideer hängande och drabbas därför inte av vatten i bladrosetten.

3. Orkideer kräver speciell pulvernäring för att må bra, och jorden ska vara särskild orkidékompost (pinjebark och kokosfibrer) blandat med vitmossa (Sphagnum).

4. Förökning av orkideer sker antingen genom delning eller frösådd. Orkidéfrön är dammliknande och de minsta frön som finns. En enda frökapsel innehåller uppemot 10 000-tals frön.

5. Orkideer vill ha en temperatur på mellan 17 och 25 grader. De som har knölar (bulber) kan gärna lyftas ut i halvskugga i trädgården under sommaren och hängas upp i fruktträd.

6. Orkideer ska doppvattnas. Under vintern vattnar man var 10:e till 14:e dag, och på sommaren 1 gång i veckan. Sänk krukan i en hink så vattnet rinner över krukans kant. Lyft upp krukan och låt vattnet rinna av.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!