En helt egen plats i solen

Uteplatsen är centrum för sommarens varma dagar. Därför lägger vi också mycket tid på att göra den så trivsam som möjligt. Altan, trädäck eller sten? Alternativen är många och uteplatsen hetare än på länge.

Foto: Shutterstock

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2011-05-21 08:11

Sågspån yr omkring i trädgården dit UNT har åkt för att träffa snickarna Martin Thapper, Martin Amarillo och Amanuel Paulus från 2 snickare i Uppsala. De jobbar på en ny terrass. Martin Amarillo beskriver det som en ”monster-terass”. Den ska bli sextio kvadratmeter stor och till hela bygget krävs det upp till 600 löpmeter virke. Träet är inte vanligt tryckimpregnerat utan exklusivt brasilianskt cumaru, ett slags ädelträ.
– Det är hårt som sten och jobbigare att arbeta med. Men det ger ett finare resultat, säger Martin Thapper.
Solen ligger på och temperaturen kan jämföras med sommarvärme. För snickarna är det ovidkommande. Att bygga uteplatser är bland det roligaste de vet.

Men byggandet kan ta sin tid.
– Hur lång tid beror helt på typ av terass. Men ett sådant här monsterbygge tar lite extra tid. Kanske någon extradag. Normalt brukar det ta fyra dagar, säger Martin Amarillo.
För många har den egna uteplatsen blivit en oas i sommar-Sverige. Det är där vi blir bruna i solen och det är där vi svalkar oss i skuggan. På kvällen grillar vi och slåss med myggor och knott. Inspirerade av alla gör-det-själv-program från tv väljer många att bygga sin egen drömuteplats. Hos byggvaruhusen blir detta märkbart då efterfrågan på byggvaror ökar så fort det blir sol och varmare dagar.
– När det är över tjugo grader kommer alla på en och samma gång. Det brukar ske runt sista april och Kristi himmelsfärd, säger Jonas Kedmark, byggrådgivare på Beijer Byggmaterial i Uppsala. På framför allt fredagskvällar och helgerna kommer det folk som vill ha hjälp med hur man ska bygga.

Vissa behöver hjälp med att räkna ut hur mycket virke bygget kräver och andra vill ha tips om konstruktionen. En vanlig diskussion är huruvida man ska gjuta grunden eller lägga på en betongplatta, alternativt marksten. Detta beror helt på underlaget och varierar från fall till fall. Att känna till sitt underlag är därför viktigt. De flesta som söker råd hos Jonas Kedmark har planerat att bygga på egen hand och just i sommartider är det oftast uteplatser det rör sig om.
– Enklare altaner och trädäck gör de flesta själva. När det gäller marksten anlitar man ofta istället någon till jobbet eftersom det kan bli för tungt.
På Sävja byggvaror känner de också av det ökade trycket på byggvaror. Marksten är det som är mest populärt.
– De senaste åren har det varit en liten trend att lägga marksten på uteplatsen. Dels för att de kommer i så många olika strukturer och mönster, säger Johan Wickman, säljare på Sävja byggvaror. En annan fördel med marksten är att man slipper en massa bekymmer. Man får tid över då man inte behöver underhålla den som med altaner som måste oljas.

För den som inte tid eller lust med att bygga sin egen uteplats går det alltid att vända sig till snickarfirmor. Martin Thapper säger att precis som med byggvaror ökar beställningarna på altaner och terrasser när det närmar sig sommartid.
– Det ringer folk varje dag om uteplatser. Ungefär en tredjedel av de uppdrag vi har under sommaren gäller altaner, säger han. Är man smart ringer man redan i februari för att boka in till sommaren.
Ett vanligt återkommande fel vid självbyggen är att bärlinan, primärbalken, som ska fästas i fasaden inte håller. Martin Thapper säger att det är viktigt att man använder rätt infästning, skruv och plugg, beroende på fasad så att altangolvet inte sjunker in och börjar luta. Uteplatsen ska först och främst vara en plats där man kan sitta och grilla och njuta av solen. Men sedan skiljer sig önskemålen.
– Det handlar om alla möjliga slags varianter. De vill ha upphöjningar, nivåskillnader, olika mönster och ibland ska man bygga runt stenar och träd. Det kan vara en utmaning men det är också det som är roligt, säger Martin Thapper.

Tips Uteplatser

- Lägger du marksten är det viktigt att underlaget är jämnt och platt. Lägg tjocka och ordentliga stenar i kanterna för att stabilisera.

- Sondera terrängen. Bokstavligen. Ska du bygga altan och behöver gjuta plintar bör du till exempel ha koll på nergrävda strömkablar.

- Det krävs inget bygglov om altangolvet eller trädäcket inte uppnår en höjd på över en halv meter. Bygger du plank får det inte överstiga 1,1 meter.

- Om bygget är närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs det att berörda grannar ger sitt medgivande till bygget. Eftersom det ibland kan röra sig om gränsfall rekommenderas det att man alltid pratar med sina grannar innan man börjar bygga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!