En gård är ett helt företag

Downshifting är ordet på många trendkännares läppar och allt fler stadsbor väljer att flytta ut på landet. Men att byta sin stadslya till en riktig gård är inget man gör i en handvändning.

Foto: Staffan Claesson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-06-09 16:35
- Att köpa gård kräver mycket mer förarbete än att köpa en vanlig villa, säger Åsa Willén, mäklare på Areal Uppsala som förmedlar jord- och lantbruksfastigheter över hela landet.

Till Areal vänder sig många som tröttnat på storstadsstress och vill få mer tid åt sina fritidsintressen, som till exempel hästar eller jakt, och frågorna kring att köpa gård blev så många att Areal tillslut tryckte en bok.
- Man behöver inte kunna allt när man köper gård, men man bör ta reda på vad som krävs och skaffa ett bra kontaktnät. Men har man bara ett genuint intresse så brukar det mesta lösa sig, säger Åsa Willén.

Liksom villapriserna går också gårdspriserna upp och ned med konjunktursvängningarna, men annars är det svårt att jämföra dessa eftersom en gård också kan generera vinst, framför allt om åker- eller jaktmark ingår. Därför ställer också bankerna högre krav på lånetagare som vill köpa gård.
- En gård är ett företag, inte bara boende och en stor gård kan ibland vara billigare än en liten. Men man måste ha rimliga ambitioner. Många drömmer om en stor gård med sjöutsikt över Mälaren, men en sådan kostar inte tre miljoner, det kanske behövs 13, fortsätter hon.

Vad är det vanligaste misstaget folk gör när de ska köpa gård?
- Att man underskattar arbetsinsatsen och gör glädjekalkyler. Man kanske åker och tittar på gården en solig lördagseftermiddag. Men en regnig vardag klockan sex kan dålig sikt och trafikköer göra att transporttiderna fördubblas.
- Ofta är det äldre som säljer och yngre som köper och då kan en hel del jobb behövas. Är man en familj med barn finns ofta helt andra krav, till exempel kan man behöva borra nya brunnar när vattenåtgången blir större, säger Åsa Willén.

Men generationsskiftet är inte bara negativt. Mycket tyder på att många äldre är på väg att sälja och i så fall kommer fler gårdar finnas tillgängliga på marknaden framöver.
FAKTA
En markyta på minst två hektar En gård är en markyta på minst två hektar som taxeras som lantbruksfastighet. Den vanligaste gårdstypen är runt 60 hektar stor och har boende, ekonomibyggnad och viss djurhållning, samt åkermark som arrenderas ut.

I Sverige finns runt 364 000 gårdar och även om en del styckas upp är antalet mer eller mindre konstant.



Att tänka på

Vad vill ni ha gården till? Vill ni kunna försörja er på den eller pendla och ha kvar jobb i stan? Var vill ni att gården ska ligga? Hur mycket får den kosta?

Känns det rätt? Ska man bo på gården är det viktigt att följa sitt hjärta. Skaffa en rådgivare och ett bra nätverk. Man behöver inte kunna allt, men måste kunna ta reda på allt.

Det finns en mängd regler och riktlinjer om vad man får och inte får göra på sin gård. Framför allt när det gäller djurhållning, till exempel restriktioner om takhöjd och gödsling. Kolla upp vad som gäller med kommun, länsstyrelse och jordbruksverket.

Fler tips inför gårdsköp finns på Areals webbplats: www.areal.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!