En fläkt av Asien hemma
Asiens påverkan är fortfarande stark i inredningstrenderna. Men enligt dekoratören Jessica Ringert är det mindre kitsch och mer harmoniserande färger och former som lockar nu.
Foto: Scanpix
Allt sedan dess har Asienfascinationen blommat upp gång på gång i vårt land. Både mot slutet av 1800-talet och under efterkrigstiden var intresset för japanskt konsthantverk stort. Och efter 1970-talets förälskelse i Kina var det dags för 1980-talets beundran för japansk företagsfilosofi, som strax följdes av feng shui, Qui Gong och nyfunnen respekt för Asiens tigerekonomier.
På senare år har en ny Asienvåg svept över landet, och den här gången genomsyrar den allt från matkultur och filmutbud till kläd- och inredningsmode. Numera tycks det handla mer om flyktiga drömmar och exotism än om sökandet efter kunskap om kulturen, som fallet var på 1700-talet.
- Det finns så mycket att välja på nu. Det är lite som på 1800-talet, då det var nybarock och nyrokoko och nyrenässans vartannat år. Då plockar folk åt sig lite av varje av det som står till buds, berättar Mette Siggstedt, kurator på Östasiatiska museet.
- Den som drömmer om att få lite asiatisk inspiration hemma behöver dock inte plocka på sig en massa prylar, säger Jessica Ringert, som arbetar som dekoratör på den orientaliska butikskedjan The One.
Det kan räcka med att låna grundfärgerna i den asiatiska inredningen, mörkbrunt eller mörkgrönt mot vitt, för att få en österländsk känsla. Välj mörka träslag och möbeltyger i ett vitmålat rum, ställ fram några orkidéer, och voilà - rummet får en orientalisk prägel snabbare än du hinner säga sushi.
Till det kan man lägga en accentfärg, till exempel rött, gult eller cerise i olika nyanser, och dutta ut i rummet i form av vaser, blommor, kuddar eller mattor.
- Det handlar egentligen inte så mycket om var möblerna kommer ifrån, utan det är mer en fråga om färger och detaljer - valet av växter eller prydnader som lotusar, buddhor, palmblad och så vidare, säger Jessica Ringert.
Vill man ändå komplettera med asiatiska möbler finns det numera ett stort antal butiker som importerar från bland annat Kina, Indonesien, Korea och Japan. Många av dem har också internetförsäljning, och erbjuder både nytillverkade och äldre föremål. Här är det lättare att hitta de mörka träslagen som ibland lyser med sin frånvaro i svenska inredningsbutiker.
Efterfrågade är också de kinesiska brudskåpen med sina klassiska runda beslag. De är tillverkade för att vara rymliga, och det sägs att skåpen först började importeras till Amerika som tv-möbler.
- Jag använder mitt skåp som tv-skåp. Det saknades några centimeter på djupet för att kunna stänga dörrarna om tv:n, men jag har gjort en öppning på baksidan så nu slipper jag se det där schabraket, säger Jessica Ringert.
Brudskåpen är ofta målade i svart eller rött, och är det färg man är ute efter finns det en hel del att välja bland. Är man särskilt djärv slår man kanske till på någon tibetansk pjäs, som ofta är handmålade i klara färger med många mönster.
Jessica Ringert har på senare tid märkt en viss mättnad på det krusidulliga och kitschiga i
asiatisk inredning. Men det finns fortfarande en lockelse i de lekfulla asiatiska formerna som inslag i vår svenska design.
- Det där nordiskt enkla och moderna och det lite mjukare asiatiska som ändå är rent - de gifter sig bra med varandra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!