Eftersatt underhåll orsakar fler vattenskador
Antalet vattenskador i de svenska hemmen har ökat kraftigt. Men det är inte "gör-det-självare" som är orsaken. I stället är anledningen många år av eftersatt underhåll i gamla hus.
För att få ersättning från försäkringsbolagen vid vattenskador krävs att installationer och renoveringsarbeten i badrum och andra våtutrymmen följt gällande byggnormer eller rådande branschregler.
Kunderna betalar
Följden av de stora kostnaderna som skadeökningarna medför är att försäkringsbolagen ändrar sina villkor för villaförsäkringar. Någon måste betala för de ökade kostnaderna och då väljer försäkringsbolagen kunderna.
-Det finns två alternativ, antingen måste vi höja premiekostnaderna eller så måste vi göra inskränkningar i försäkringarna, säger Klas Nylén, skadechef på Länsförsäkringar i Uppsala.
Hos Länsförsäkringar har man däremot valt ett tredje alternativ och höjer i stället självrisken.
Höjda självrisker leder, enligt vattenskadeundersökningen, till att ett stort antal vattenskador i fastigheter aldrig anmäls till försäkringsbolagen, vilket leder till ett stort mörkertal i den totala vattenskadekostnaden.
Gamla ledningar boven
Vattenskadeundersökningen från 2002 visar att drygt hälften av vattenskadorna inträffade i byggnader som byggdes under 1960- och 1970-talet. Gustav Anderson arbetar med branschfrågor på bransch- och arbetsgivarförbundet VVS Installatörerna. Enligt honom är vattenskador ofta orsakade av gamla ledningar.
-Husen vi bor i blir allt äldre. Trots det renoverar många inte i den takt det är nödvändigt. Följden blir att ledningar och rör blir eftersatta och kan orsaka vattenläckor.
-Men det finns flera möjliga förklaringar. Okunnighet bland hantverkare om hur installationerna ska göras korrekt är en tänkbar orsak. Material som brister är en annan möjlig anledning till att skadorna ökat, säger Gustav Anderson.
Under senare år har intresset för heminredning ökat. Många väljer att på egen hand renovera hemma. Tom Grenmark arbetar som säljare inom bygghandelsbranschen och har kunnat se en tydlig ökning av "gör-det-självare".
—Trenden att renovera och reparera själv har ökat enormt sedan 1998. Tv-program som Äntligen hemma och Sommartorpet har en enorm inverkan på folk. Tidigare var jag tvungen att själv titta på Martin Timells program för att kunna möta efterfrågningarna från kunderna dagen efter, säger Tom Grenmark.
Prisar Timelleffekten
Något direkt samband mellan ökade vattenskador och "Timelleffekten" med fler "gör-det-självare" är det dock ingen som ser. Snarare tvärtom. På försäkringsbolaget Folksam ser man positivt på privatpersoners ökade intresse att inreda och renovera själva.
—De som väljer att renovera på egen hand är oerhört noggranna. Vi prisar Timelleffekten, säger Karl-Eric Larsson, byggteknisk chef på Folksam.
Han tror att olika byggnadsmässor och tv-program med "gör det själv"- inslag inspirerat privatpersoner, men att ökningen av egenrenoverare skulle orsaka fler skador tror han dock inte.
Mindre bra med kakel
Drygt hälften av alla vattenskador som registrerats hos Länsförsäkringar är utförda av branschfolk. Klas Nylén, chefsekonom på Länsförsäkringar i Uppsala, tror inte heller på något direkt samband mellan Timelleffekten och vattenskadornas ökade kostnader. Han menar i stället att orsaken till skadorna är materialen som används vid renoveringar.
-I dag använder många kakel och klinkers som våtisoleringsmaterial, vilket lätt kan ge upphov till läckage. Just våtutrymmen är väldigt svårt att arbeta med. Man måste vara oerhört noggrann, säger Klas Nylén.
Gustav Anderson från VVS Installatörerna vill inte uttala sig om hur stor del av vattenskadorna som kan ha orsakats av privatpersoner.
— Mörkertalet är troligtvis stort eftersom det ofta är svårt att se vari felet ligger och vad som direkt orsakat skadan, förklarar han.
Däremot tycker han sig se en större försiktighet hos allmänheten.
—Många överlåter just renoveringen av våtutrymmen till proffsen och ägnar sig i stället åt måleriarbeten och mindre reparationer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!