Dyrt bli av med hushållssopor i Uppsala
Uppsala är bland de dyraste och Knivsta bland de billigaste. Det visar en undersökning gällande kommunernas soptaxor som Villaägarnas riksförbund har gjort.
Villaägarnas Riksförbund har ändå gjort ett försök. De har, förutom att titta på själva soptaxorna, undersökt villaägarnas möjligheter att påverka och sänka avgiften. Till exempel genom källsortering, att dela kärl med grannen, välja ett mindre kärl eller få hämtning mer sällan än varannan vecka.
Samtliga kommuner i UNT:s spridningsområde erbjuder något eller några sådana alternativ.
Sammantaget finns de uppländska kommunerna mest representerade i toppen av tabeller över låga taxor.
Knivsta har sänkt mest
Till exempel har Knivsta sänkt taxan för källsorterade sopor mest i landet.
Den nya taxan, 1 078 kronor, är samtidigt den tredje lägsta i landet. Ödeshög, som är billigast, ligger 200 kronor lägre i pris.
Bland de kommuner som inte erbjuder några alternativa sorteringsmöjligheter placerar sig Sigtuna kommun i topp. De har den näst billigaste taxan för osorterade sopor i Sverige, 860 kronor.
Och Tierp hamnar på fjärde plats i tabellen Lägsta taxor vid hemkompostering. Tierpsborna betalar 720 kronor, dryga 50-lappen mer än Leksandsbor. Men fortfarande är det långt under övriga Uppland. Håboborna betalar nästan det dubbla, 1 388 kronor.
Det finns även kommuner som höjt taxan för källsorterade sopor. I Falköping har priset höjts med 45 procent och på andra plats kommer Uppsala med sina 34.
Uppsala hamnar även i topp för att de på ett år höjt taxan för hemkomposterade sopor. 36 procents höjning från år 2004 till 2005 ger Uppsala en tredjeplats.
Fjärde undersökningen
Årets undersökning är inte den första. Villaägarnagjorde liknande undersökningar 1999, 2001 och 2004. Därför kan de se trender ur både längre och kortare perspektiv.
Jämfört med i fjol, har priset för hämtning av osorterade sopor ökat med 85 procent i Älvkarleby, och de toppar därmed listan. Men de delar förstaplatsen med fyra andra kommuner och anledningen sägs vara att kommunen håller på att gå över till en mer miljöstyrd taxa. De som väljer ett miljöovänligt alternativ ska betala mer.
Generellt sett går landets kommuner mot mer sortering. Jämfört med 1999, då 90 procent av landets kommuner hämtade osorterade sopor, gör bara 80 procent det i dag.
Jämfört med tidigare år kan Villaägarnas Riksförbund även konstatera att allt fler villahushåll väljer hemkompostering, det vill säga sortering av matavfall. Det beror i sin tur på att fler kommuner helt enkelt ger dem en lägre taxa.
Fotnot: Priserna avser hämtning varannan vecka. Priset inkluderar moms.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!