Dyrare hyror i centrum - Ny modell för hyressättning
Högre hyror i Luthagen och Fålhagen, lägre i Gottsunda, Gränby och Stenhagen. Snart kommer en ny modell för hyressättning i Uppsala som med stor sannolikhet innebär att hyrorna på sex års sikt kommer att bli mycket högre för dem som bor i attraktiva områden.
— Vi tycker att det är mer rättvist att man betalar mer i ett populärt område. Omfördelningen ska förstås gå plus minus noll, så att de som bor i mindre attraktiva områden får mindre höjningar, säger Inge Ahl på Uppsalahem.
Även Cecilia Hamenius på Fastighetsägarna i Uppsala, som representerar de privata hyresvärdarna, tycker att det är mer rättvist med högre hyror i de populära områdena.
— I Stockholm där trenden är likadan har det varit protester från hyresgästerna på Södermalm. Annars har detta tagits emot bra, säger hon.
Nya hus ger hög hyra
Nyproducerade hus ligger ofta utanför stan, menar hon, och i dem tenderar hyrorna att vara höga. I Stockholm kunde till exempel en ny hyresrätt i Tensta ha en högre hyra än en gammal på Östermalm.
— Det har man successivt försökt att rätta till. Nu gör vi samma sak i Uppsala, säger hon.
Men Hyresgästföreningens medlemmar i Uppsala är inte eniga om att det nya systemet är bra. Torbjörn Sjöberg är ordförande för den stora förhandlingsdelegationen där medlemmarna är representerade. Han sitter också med i den grupp som medlemmarna tillsatt för att utreda frågan.
— Man måste göra ett tankeexperiment och se vad som faktiskt händer om man tillämpar den nya modellen. Höga hyreshöjningar i ett populärt område kan tvinga en nybliven pensionär därifrån. Är det rättvist? Detta riskerar att öka segregationen.
Han vill att man bättre utreder om folk skulle bli tvungna att flytta, och vad ett områdes popularitet egentligen beror på.
— Många av hyresgästerna som sitter med i stora förhandlingsdelegationen tycker att det system som hittills diskuterats liknar rena marknadshyror, säger han.
Tre områden
Hyresdifferentieringen i Uppsala påbörjades i slutet av 90-talet. Då började man att tilllämpa ett system där kommunen var indelad i A-, B-, och C-områden. A-områden var till exempel centrum och Svartbäcken, C-områdena till exempel Gottsunda och Valsätra. A-områdena fick generellt högre hyrespåslag under förhandlingarna mellan åren 1997 och 2001.
De tre senaste åren har man dock givit ett generellt hyrespåslag till alla områden. Det beror på att de hyresgäster som bodde i de attraktiva områdena protesterade, och dessutom har man inväntat en ny modell för hyressättning. En uppgörelse har nämligen gjorts på riksnivå mellan Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, Fastighetsägarna och Hyresgästernas riksförbund. Den gick ut på att man i samtliga större orter i Sveriges skulle se till hyresgästernas preferenser i hyressättningen.
Bygger på enkät
Den nya modellen bygger därför på en stor enkätundersökning som gjordes i Uppsala för snart tre år sedan. 1 362 hyresgäster fick rangordna sitt bostadsområdes attraktivitet. Hänsyn skulle tas till bland annat läge, trygghet, närområde och standard. Knappt hälften av dem som fick enkäten svarade.
Enkätundersökningen gjordes av Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet, på uppdrag av de tre stora aktörerna Uppsalahem, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. Undersökningen kritiserades för att inte syftet med enkäten var tydligt gentemot de svarande. De fick, i det följebrev som skrevs av forskarna, inte veta att deras framtida hyra skulle bygga på svaren
— Vi tycker absolut inte att enkäten är ett tillräckligt underlag för att avgöra hyrorna här i stan, säger Torbjörn Sjöberg.
Forskarna har ändå arbetat vidare med enkätsvaren, och omvandlat dem till en matematisk formel utifrån vilken man lätt ska kunna sätta hyrorna. De har även gjort motsvarande arbete på flera andra orter. I Uppsala jobbar nu en hyreskommitté med att förfina den nya modellen. Förhandlingarna är inte klara, betonar Cecilia Hamenius, på Fastighetsägarna.
— Modellen ska förankras innan den kan träda i kraft, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!