Du behöver inte kratta

Hösten är ett tillfälle för vila och avkoppling i trädgården. Men i Sverige finns en tradition att storstäda sin trädgård under hösten. Det är riktigt onödigt och till och med skadligt.

Foto: Inger Palmstierna

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-10-20 00:01
Visst kräver en trädgård arbete men man kan välja att planera sin trädgård för minimal insats. Mest lättskött blir trädgården med mycket växter och lite gräsmatta. Växter som trivs, är planterade i grupper av både höga och låga buskar med marken under täckt av mattbildande växter kräver ingen skötsel alls. Nu när hösten kommer gör man ingenting, möjligtvis planterar. När våren kommer gör man heller ingenting och inte sommartid heller.

Givetvis kan man behöva beskära, vattna och gödsla men det är bara korta insatser ett par gånger per år. Ogräset har svårt att få plats men om det finns syns det i alla fall inte bland alla de andra växterna. Rensar man bort ogräset under tidig vår och någon gång till brukar det ge sig när de andra växterna sätter fart.
Grunden för en lättskött trädgård är att man väljer växter som trivs där de skall stå, blir lagom stora så de inte behöver beskäras och att man gör ett bra planteringsarbete. Bästa tiden för plantering är under hösten, det är då växterna rotar sig bra och man får minst arbete med vattning.

I stället för att lägga tid på att dammsuga trädgården på löv under hösten kan man plantera sig ett blommande buskage. Gräv bort all grästorv på en yta som är minst 1,5 gånger 2 meter stor. Gräv sedan djupare gropar i jorden där växterna skall stå och förbättra jorden ordentligt. Har man styv lerjord blandar man i hälften kompostjord eller köpt plantjord i säck. I sandjord eller mager skogsbacke gör man samma sak.
Planteringsgroparna skall vara 50 cm djupa och lika vida, och den bra jordblandningen skall ner i botten på gropen, sedan plantan så de kommer upp till omgivande gräsmattas nivå. Växer väljer man efter läge. De flesta blommande buskar vill ha sol under några timmar. I Uppsala trivs doftande smultronschersmin, lila dvärgsyren och sommarblommande praktspirea tillsammans. Vill man utöka blomningstiden med en höstsyren och en vårblommande forsythia går det utmärkt.

När buskarna är planterade täcker man marken för att slippa ogräs. Fyll på med jordblandning upp till gräsmattekanten och sätt en kant runt hela gruppen. En vinklad plastkant som man kan köra gräsklipparens hjul på fungerar som stopp för gräs som vill växa in.
På marken planterar man nävor som 'Rozanne' eller 'Jolly Bee' som blommar i violett hela sommaren. Komplettera med att plantera många små påskliljor som 'Tete en Tete' för riktig vårglädje. Sniglarna gillar inte någon av dem.
Löven på gräsmattan samlar man ihop och vräker in mellan buskarna så de täcker den planterade ytan. Resten av löven i rabatter, buskage och under häckar ska ligga kvar under vintern. De löv man måste ta bort är bara de som blir tjocka lager på gräsmattan, de kväver gräset. Löv på gångvägar och vid entréer blir hala vid regn. Dem kan man blåsa bort med reklamdammsugaren, men blås in dem i rabatterna eller lägg dem i komposten.

Viktigare än höststädning i trädgården är att ta hand om växter man har i kruka, i alla fall om det är fleråriga växter. Många har en inglasad balkong, uterum eller växthus. De flesta fleråriga men inte härdiga växter som olivträd och lager kan vinterförvaras på inglasad balkong om den hålls frostfri. Citrus är besvärligast, den vill gärna ha kring 5-8 grader varmt.
Lager, rosmarin, fikon, nerium, olivträd med flera medelhavsväxter klarar sig dock med bara någon enstaka plusgrad. Det viktiga är att dessa växter inte mår bättre om de står varmare, tvärtom, de skall bara ha några plusgrader men måste stå ljust. De tål till och med några enstaka minusgrader men bara under ett kortare tag, inte flera veckor i rad. Står de varmare brukar det bli problem med löss.
Även sommarblommor som pelargon, fuchsia, passionsblomma och stjärnsöta trivs ljust och svalt. Vill man spara dem till nästa år är en frostfri ljus förvaring bäst, de klarar inte minusgrader men får inte heller stå för varmt.
Viktigt är att fortsätta att vattna växterna man har i kruka. Står de på inglasat utrymme kan det soliga höstdagar bli mycket varmt och då torkar plantorna. De skall inte vara varken blöta eller torra utan man får titta till dem regelbundet. Mer krävande växter som citrus, änglatrumpet och hibiskus kan vinterförvaras för sig och få lite extra värme när kylan kommer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!