Drömmen om en egen damm

Att ha en damm hemma i trädgården blir allt populärare bland landets villaägare. Vattenspegeln, det porlande ljudet och ett ökat djurliv i trädgården är oftast vad som lockar. En och annan vill också kunna ta sig ett dopp i sin.

Anette och Stefan Jerresand tillbringar många sommarkvällar ute på sin brygga.

Anette och Stefan Jerresand tillbringar många sommarkvällar ute på sin brygga.

Foto: Johan Eriksson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-08-08 13:41
Intresset för att ta in vatten i trädgården har ökat stadigt de senaste tio åren.
- Villaägarna vill förnya sina trädgårdar hela tiden, dammen är ett typexempel på detta. Men det känns som det är ett övervägande manligt intresse, säger trädgårdsdesigner Ann-Catrin Thor från Uppsala och fortsätter:
- En damm ger extra liv till trädgården i och med att den lockar exempelvis trollsländor, skräddare, grodor och småfåglar och det sköna ljudet av rinnande vatten ger ofta en extra dimension åt trädgården.
Gerry Warner, som driver en handelsträdgård i länet, tycker det är viktigt att tala med en fackman innan man sätter i gång med ett dammbygge.
- Det ska man göra innan man ens börjar gräva gropen eftersom placeringen av dammen med tanke på solljus och växtlighet är mycket viktig, menar han.

De formpressade plastdammarna är ett alternativ för den som vill ha en mindre variant medan den som vill forma sin egen damm får använda sig av en vattentät dammduk som säljs som metervara.
Rode, Bertil och sonen Kristoffer Nyman i Björklinge har länge längtat efter att få lyssna till vattenljud i villaträdgården. Nu är äntligen gropen färdiggrävd, vassa stenar och rötter är bortplockade och innan semestern är över räknar de med att den fyra kvadratmeter stora dammen ska vara klar.
- Att lägga dit skyddsmatta och dammduk är nästa arbetsmoment innan vi kan fylla på vatten. Sedan återstår att installera pump, vattenfall, filteranläggning och att placera växter i dammen, säger Kristoffer Nyman.

Vattenväxterna hjälper till att hålla vattnet klart och friskt. Det finns åtskilliga att välja mellan men näckrosen är utan tvekan den populäraste och finns i många varianter och färger.
Anette och Stefan Jerresand från Kristineberg utanför Östervåla har fyra dammar på tomten, varav den största är på cirka tolv kvadratmeter. De tycker att dammarna är en trevlig hobby att hålla på med.
- Har man en någorlunda stor damm och en bra filteranläggning sköter det mesta sig självt under säsongen. Det är under vår och höst som det är en del jobb, menar Stefan Jerresand.
Den självklara medelpunkten i familjen Jerresands trädgård är på bryggan som är placerad vid den största dammen. Guldfiskar, guldmakrillar och koi simmar hemtrevligt i vattnet nedanför.
Guldfisken är en lättskött, trevlig och vacker nybörjarfisk. Den sägenomspunna koi-fisken är däremot något av dammfiskarnas Rolls-Royce och de finaste exemplaren odlas i Niigata i Japan.
Slutligen kan man inte låta bli att uppmärksamma en av de mer exotiska dammarna i länet. Det var för fyra år sedan Anneli Hallmin och Pawel Berens, som bor en halvmil utanför Uppsala, anlade sin trädgårdsdamm som det går att bada i. I den stora dammen, som är nästan två meter djup, går det bra att ta sig ett dopp i sällskap med näckrosor, guldfiskar och grodor. Vattnet renas genom en sandfilteranläggning som är placerad i en mindre damm.
- Vi tycker att det är trevligare att ha en damm i trädgården än en pool, speciellt på en naturtomt som vår. Dessutom är det skönt att slippa kloret, menar Pawel Berens.




FAKTA
Några tips till dammbyggaren

Även om man alltid ska tala med en fackman vid anläggning av en damm följer här några små grundläggande tips.

Storlek
Det är lättare att sköta en större damm eftersom den biologiska balansen då är lättare att uppnå. Dammen ser dessutom alltid mindre ut när den kommer på plats - tänk lite större.

Placering
Dammen behöver minst mellan fyra och sex timmars sol om dagen. Placera gärna dammen så att du kan njuta åt den ofta. Det är bra om inga stora lövträd hänger över dammen.

Dammens djup
De flesta vattenväxter trivs på mellan 0-40 centimeters vattendjup. För näckrosor bör djupet helst vara mellan 40-80 centimeter. Ska du ha fisk i dammen behövs en djuphåla på minst mellan 40-70 centimeter.

Den nödvändiga säkerheten
Dammen kan vara en fara för små djur och barn. För små djur kan ordentligt lagda kantstenar eller en sluttande kant hjälpa. Små barn kräver särskilda skyddsåtgärder. Alldeles under vattenytan kan man spänna ett nät i en stabil ram eller lägga några stora stenar i djuphålan.

Val av material
Om du vill slippa lägga en tjock sandbädd underst använder du en skyddsmatta som läggs ned först under dammduken. När du väljer en dammduk skall du vara noga med att det är en duk med kvalitet. Det är ytterst viktigt att folien är UV-stabiliserad så att inte duken genom solljuset blir skör med tiden. Rekommendationen är att alltid använda en gummiduk av hög kvalitet till din trädgårdsdamm.

Pump och filter
Tala med en fackman vilka utrustningar som passar för den typ av damm du planerar att anlägga.

Källa: vattenliv.nu

Växter i dammen
Växter i olika former är livsviktigt för din damm. De är inte bara vackra att se på utan hjälper också till att hålla vattnet klart och friskt. En bra tumregel är att ca halva dammen skall vara täckt av växter. Man brukar nämna fem huvudgrupper:
- Undervattensväxter. Är mycket viktiga för den biologiska reningen i dammen. En annan viktig sak är att yngel från fisk får sin första fristad där.
- Flytväxter. Dessa förebygger alger på två sätt. De skuggar ytan och med sina hängande rotsystem tar de också upp näring från vattnet.
- Sumpväxter. Inga växter ger sådan karaktär till en damm som sumpväxterna. De planteras från fuktigt läge ner till ca 50 centimeters djup beroende på sort. Blommar ofta praktfullt under säsongen. Planteras i korgar eller planteringspåsar.
- Näckrosor. Vad är en damm utan en näckros? Den praktfulla näckrosblomman kan du njuta av hela sommaren. Det finns näckrosor för de flesta djup.
- Gräs. Växer vid och i närheten av dammkanterna.

Fiskar i dammen
För att ha fiskar i dammen bör djupet vara minst 50 centimeter. Den bästa fisken för nybörjaren är guldfisken. Den finns i många varianter, är lättskött och tålig. Andra fiskarter som lämpar sig väl att ha i trädgårdsdammen är bland annat:
- Guldiden. Den är guldgul eller blå, växer fort, kräver mer syre i vattnet än guldfisken men väl etablerad klarar den det mesta. Tålig att övervintra.
- Stören. De som säljs i handeln är odlade hybrider som växer fort och är med sitt hajliknande utseende iögonfallande. Den kräver en relativt stor damm och lugn omgivning.
- Koi (nishikigoi). Är utan tvekan dammens medelpunkt. Det finns koi-sällskap och klubbar över hela världen. För att utvecklas ordentligt kräver den relativt djupa och stora dammar med ordentlig cirkulation och bra filter. Världens finaste Koi odlas i Niigata i Japan.
Har dammen en djupgrop på uppemot en meter går det att ha fiskarna kvar över vintern om man tillsätter en luftpump eller en svag cirkulationspump. Det går också bra att ha dem i ett vanligt akvarium eller att vinterförvara dem på ett rejält svalt ställe, en källare eller liknande, i en större behållare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!