Drömmarnas hus tornar upp sig

När Jan-Åke Wiberg, själv arkitekt, skulle förena släktens två närliggande sommarstugor till en enda skedde det med ett allrum och ett torn. Från tornets topp kan man nu betrakta Husbackafjärden utanför Östhammar från ovan.

Foto: Eva Nevelius

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-06-09 00:01
Några småfåglar har förirrat sig in i tornet. Lite vilset flyger de runt därinne. Men när Jan-Åke Wiberg öppnar fönstret hittar de snart vägen ut och försvinner med snabba vingslag mot den blå himlen.
Det åttakantiga tornet är sex meter högt och i samlingsrummet högst upp finns sju fönster ut mot vattnet. I det kupolliknande taket hänger fortfarande dekorationerna från förra sommarens kräftskiva.
- Vi rymdes tolv personer runt bordet och det kändes inte ens trångt, berättar Jan-Åke Wiberg.
Vid bordet står också en riktig fågelkikare:
- Min svågers bror är fågelskådare.
Och ett notställ:
- Det är väldigt bra akustik här.

Jan-Åke Wiberg spelar både tvärflöjt och bastuba, men dessutom är han arkitekt och tillbyggnaden har han formgett själv. Sedan mitten av 60-talet har han ritat mellan 1000 till 2000 fritidshus.
Vid ett tillfälle ritade han ett torn åt en kund ute på Söderön men den tillbyggnaden blev aldrig av. Torn hade han också tänkt bygga på det egna huset i Norrtälje.
- Men jag fick inget tillstånd av byggnadsnämnden. De tyckte det blev för högt.
Fast då var alla snickerierna redan klara. Dem tog han i stället med sig till Östhammar när mamma Ethel Wibergs fritidshus i Husbacka skulle byggas till.
Här handlade det om att förena storstugan med den mindre stugan som låg alldeles intill. Förutom Jan-Åke Wiberg delar både hans bror och hans syster med sina familjer på fritidsstället vid fjärden. Med hjälp av tillbyggnaden har de nu dels tillgång till sina egna avskilda sovrum och dels till ett gemensamt utrymme i tornhuset.

Tornet är snillrikt konstruerat med en trappa som löper som ett krökt S på baksidan utan att ta någon plats av själva tornutrymmet.
- Den är lite skojig. Det finns nog ingenting som är riktigt rakt, säger Jan-Åke Wiberg.
I bottenplanet finns allrummet med kök, en trappa upp en liten sovalkov med snedtak och så samlingsrummet högst upp under taket.
Någon större praktisk nytta av ett torn har man egentligen inte, enligt Jan-Åke Wiberg. Det handlar mer om estetik och charm, sådant som det inte alltid är så lätt att sätta ord på.
- Det är en dyr form av utökning av ytan men det har varit min dröm sedan mycket länge. Vi bestämde oss direkt för att tillbyggnaden inte skulle vara något dussinbygge utan vi ville göra något eget. När jag sedan fick fria händer blev det så här.
Bygget har väckt ett visst uppseende bland de förbipasserande. En och annan cyklist har jämfört det med Mumintrollens hus i Mumindalen. Men släkten Wiberg är nöjd med det färdiga resultatet.

Och de är inte ensamma om att ha byggt till sitt hus med ett torn i trakten. Men att tornhus skulle vara speciellt populärt för tillfället har de arkitekter som UNT talat med inte känt av.
- Nej, någon trend just nu kan man nog inte säga att det är men det har väl alltid funnits personer som vill bygga ett torn på huset. Man kan få fina utblickar över sjöar och hav med ett torn, säger Lars-Erik Örde vid A5 arkitekter i Uppsala.
En orsak till att torn byggs vid kusten, förutom utsikten över vatten, kan vara att det finns en tradition från de gamla grosshandlarvillorna från förra sekelskiftet.
- De hade ofta glasverandor och torn och låg ute i skärgården i Roslagen och i Saltsjöbaden bland annat, berättar Ingela Sydstrand-Sandgren som har egen arkitektfirma i Vällnora.
Personligen är hon lite tveksam till att bygga till ett torn på ett befintligt hus.
- Det måste göras med en viss finess och försiktighet och om det fungerar eller inte beror mycket på i vilken omgivning huset ligger.
Det senare håller Jan-Åke Wiberg med om. Dessutom har han ett annat viktigt råd till alla som vill bygga ett torn.
- Man måste fråga byggnadsnämnden först. Vissa stadsarkitekter tillåter "i princip" nästan aldrig torn.
FAKTA
Kända torn
Kända torn finns både i verkligheten och i fantasin. Mest känt av dem alla är säkerligen Babels torn i Bibeln. I första Moseboken berättas hur människorna i Sinears land (Babylonien) efter syndafloden lät uppföra ett torn. För att hindra dem att bygga tornet upp till himlen förbistrade Gud deras tungomål så att de inte längre förstod varandras språk. Legendens bakgrund är troligen den ca 90 meter höga Marduk-ziqquraten i Babylon.
Ett annat torn som många minns från sin barndoms läsestunder är det blå cylinderformade hus som författarinnan Tove Jansson skapade åt sina mumintroll i Mumindalen. Inspiration sägs hon ha fått av de finländska sommarvillorna översållade med snickarglädje, torn- och takprydnader. Mindre känt är kanske att Tove Jansson själv hade sin ateljé i ett sex meter högt torn.
I utkanten av Stockholm finns också ett säreget torn som numera används som festvåning, det Cedergrenska tornet. Det skapades åt jägmästare Albert Cedergren som dock aldrig fick se det i färdigt skick.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!