Drömlägenheten blev en mardröm

Lägenheten som Gerda och Tommy Andersson skulle flytta till var i ett bedrövligt skick. Det har tagit två och en halv månad att få den inflyttningsklar. Hyresvärden Uppsalahem anser dock att slitaget var normalt.

Tommy Andersson är rasande på Uppsalahem som överlät en lägenhet i stort renoveringsbehov.

Tommy Andersson är rasande på Uppsalahem som överlät en lägenhet i stort renoveringsbehov.

Foto: Patrik Lundin

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-01-19 10:00
Den tidigare hyresgästen hade dött, så det var snabbt tillträde till lägenheten. Gerda och Tommy Andersson skulle få dubbelt boende i tre månader men det gjorde inte så mycket. Då skulle de kunna flytta i lugn och ro. Trodde de.
Första november fick de nycklarna. När de kom in i lägenheten tänkte de att de måste ha gått fel. Gerda Andersson håller handen för munnen och ser förskräckt ut.
- Lägenheten såg sönderbombad ut, säger hon.
- Det kändes som att få en spark i magen, säger Tommy Andersson.

Färgen flagade på garderobsdörrarna, varav många saknade knoppar och någon inte gick att stänga. Flera fönsterbrädor fattades. Tapeter var skrynkliga, dörrposter sönderskavda och innerdörren lagad med brun tejp. Ett fönster gick inte att stänga helt.
- Sen kom vi till badrummet. Det såg hemskt ut. När jag vred på kranen stack vattnet i väg förbi toastolen och rakt upp, berättar Tommy Andersson.
I köket var kylskåpslisterna mögliga, fläkten och spisplattorna trasiga.
Mellan kaklet och diskbänken är det fortfarande en glipa, annars är det mesta åtgärdat vid det här laget. Städfirman har varit där två gånger. Ändå har Gerda Andersson fått rengöra skåpen, kylskåpet, frysen, garderoberna och bakom elementen.
- Fönsterspärrarna var så snuskiga att jag knappt ville ta i dem, säger hon.
Men äckligast var ohyran i köket. Tommy Andersson visar Anticimex protokoll där plattbaggar, mjölbaggar och mottfjärilar är förkryssade.
Strul med golvläggningen har skjutit upp inflyttningen ytterligare.

Nu är det mitten av januari. Det har gått två och en halv månad. Först nu ser det ut som när städfirman borde komma för att flyttstäda, tycker Gerda Andersson.
- Nu är vi vid dag ett. Vi hade sett fram emot att flytta, men nu känns det som att flytta med gråten i halsen, säger hon.
En del av bristerna fanns med i Uppsalahems besiktningsprotokoll. Annat har paret fått strida för att få fixat.
- Vi tycker att vi haft helt rimliga synpunkter, men vi har fått tjata oss till allting, säger Gerda Andersson.
En månadshyra har efterskänkts och en mindre ersättning utgått för städning under kyl och frys. Men det räcker inte som kompensation, tycker paret Andersson. De vill ha ytterligare en månadshyra för den fördröjda inflyttningen och 10 000 kronor som ersättning för städningen. En ursäkt från Uppsalahem vore på plats också, tycker Tommy Andersson.
- Det handlar inte bara om pengar. Man kan inte behandla hyresgäster så här. Uppsalahem skulle ha tagit sitt ansvar, grovrenoverat och gjort lägenheten beboelig innan de lämnade över den till en ny hyresgäst, säger han.

Kompensationen som utgått är ganska god, enligt Uppsalahems kundombud Monica Ohlin. Uppsalahems besiktningsman gjorde bedömningen att lägenheten inte behövde renoveras innan den hyrdes ut på nytt. Slitaget ansågs vara normalt i förhållande till när den rustades senast. Hur så mycket kunde slinka igenom besiktningen förklarar Monica Ohlin med att lägenheten fortfarande var möblerad då.
- Nya hyresgäster får information om att de ska återkomma inom åtta dagar om de finner fler saker som de vill ha åtgärdade, tillägger hon.
Om Uppsalahem begått något fel så är det att för många personer varit inblandade i det här ärendet, enligt Monica Ohlin. Det blir lätt otydliga besked och risk för felaktigheter då, menar hon.
Fredrik Holm, fastighetschef på Uppsalahem, säger att det är svårt att säga exakt vad som har gått snett, men att Uppsalahem ska gå bakåt i händelsekedjan och fundera över vad de kunde ha gjort bättre.

Att ställa undan lägenheter för renovering är något de undviker.
- Det skulle i slutändan bli dyrare för hyresgästerna totalt sett, säger Fredrik Holm.
Förbundsjuristen på Hyresgästföreningen, Susanna Skogsberg, råder Gerda och Tommy Andersson att kontakta hyresgästföreningen för att få hjälp att bedöma om kompensationen de erbjudits är skälig.
- Man ska inte ska behöva finna sig i att det ser ut hur som helst, säger hon.
Att små reparationer behöver utföras efter inflyttningen får man acceptera, men det ska ske väldigt snabbt.
Ohyra borde upptäckas i besiktningen och åtgärdas innan en inflyttning, anser Susanna Skogsberg.
Enligt henne är det vanligt med problem vid inflyttning, men det här exemplet är extremt.
- Fastighetsägarna borde ha bättre rutiner vid in- och avflyttning, säger hon.
Ett förslag är att en avflyttningsbesiktning görs när lägenheten är utflyttad och tom.
FAKTA
Vad kan man förvänta sig som ny hyresgäst?

I hyreslagen står det att en lägenhet ska vara i brukbart skick vid inflyttning. All utrustning ska fungera, exempelvis fläkt och kranar. Allt behöver inte vara lagat innan en inflyttning, men ska åtgärdas snarast.
Hyreslagen lämnar öppet för olika tolkningar. Har man som hyresgäst en annan uppfattning om vad som är brukbart skick kan man kontakta Hyresgästföreningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!