Drömhus i Lugnet

Lugnets fritidshusområde fångade deras hjärtan och en sommarstuga från 50-talet lämnade plats åt deras drömmar. I en sluttning, med fören riktad mot Fyrisån, står nu familjen Hermansson-Erikssons personliga hem. Varenda vinkel planerad, ritad och byggd av dem själva.

Foto: Pernilla Sjöholm

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-01-24 08:00
En bortglömd landsväg leder in mellan Flottsundsbron och väg 255 mot Knivsta. Inramad av mossbevuxna stenar och uråldriga tallar slingrar den sig längs Fyrisåns porlande kropp. En bit in ligger Lugnet. Ett fritidshusområde som vaskats fram av dem med drömmar om åretruntboende i en naturnära miljö.
´
Fyra och ett halvt-åriga Thyra har fullt upp med att hålla sina knän högt för att kunna ta sig upp för pulkabacken som nattens kraftiga snöoväder skapat. Spåren efter ett gäng snöbollar sitter stadigt på garageväggen och lillebror Melker tittar storögt på från mamma Annikas famn.
- Vi fastnade direkt för området. Det är lantligt men samtidigt nära stan, bara tio minuter med bil. Vi är omringade av skog och det finns strövområden längs med ån. Vi har båt och det finns till och med en brygga som hör till föreningen, säger Annika Hermansson.

Annika och hennes sambo Stefan Eriksson planerade familj och behövde större. De letade egentligen efter ett gammalt hus att renovera, men av en händelse passerade de genom Lugnet och fick syn på en tomt med till salu-skylt. Alla andra alternativ var som bortblåsta och de bestämde sig för att ändra sina planer och i stället bygga nytt från grunden. Stefan, som arbetar som byggnadsingenjör, tog sig an projektet att rita huset själv.
- Det är något helt annat att bygga åt sig själv än att bygga åt andra. Det är svårt att bestämma sig och till slut kan man bara gå på det man känner för just då.

I området gällde fortfarande de gamla fritidshusreglerna som begränsade husets storlek och höjd. En ny lag var på gång men paret tvingades ändå bygga huset i två steg. Efter sju månader av hårt slit stod så deras hem på ett och ett halvt plan med 80 kvadratmeter i botten äntligen klart. Paret flyttade in dagen före julafton 2002.
­- Vi började på våren och var här jämt. Att bygga och inreda är våra största intressen och målet var att vakna upp här på julaftonsmorgonen, berättar Annika.
Fem månader senare bröts ena kortväggen upp och två rum lades till både uppe och nere. I dag är huset 130 kvadratmeter i botten och 198 totalt.

Ett hav av ljus möter den som kliver över tröskeln. Till vänster ser man rakt in i det stora köket och till höger ligger tv-rummet. Rakt fram dansar ljusreflexer på vardagsrumsgolvet, speglingar från de högsmala fönster som går från golv till tak i den vinkel som på utsidan bildar husets front ut mot Fyrisån.
- Vi ville ha mycket fönster och glas och för att ta vara på dagsljuset ritade jag fönster mot tre väderstreck. Nivåskillnader kändes också viktigt och skapades genom att vardagsrummet sänktes ner, berättar Stefan.
En interiör utan standardlösningar som väcker lusten att gå på upptäcktsjakt. En fyndig lösning bland många är braskassetten som sitter inbyggd i väggen mellan vardagsrummet och köket. En välbehövlig energikälla och med lågor som ger sinnesro, från två håll.

Närheten till vatten spelar en stor roll i familjens liv, dels som utsikt men också som utflykt. På sommaren hoppar de gärna i sin motorbåt och beger sig söderut mot Stockholms skärgård och från verandan kan de se fartyget m/s Kung Carl Gustaf på väg till eller från Skokloster. Den marina känslan har de även tagit med sig innanför husets väggar.
- Vi hämtade inspiration till trappan från en reling och valde körsbärsträ till trappstegen, säger Stefan.
Vanligtvis byggs trappan i hallen, men Annika och Stefan ville skapa en öppen planlösning där övervåningen hänger ihop med undervåningen så de placerade den i vardagsrummet. Från översta trappsteget har man därför utsikt över rummen, både nere och uppe.

Trots att paret bor i sitt drömhus vandrar tankarna ofta i väg mot förändringar.
­- Jag får nya idéer hela tiden och om jag gjort huset i dag hade det med all säkerhet blivit ett helt annat hus. Det skulle vara rakare och enklare, utan så mycket vinklar och vrår, mer rektangulärt och åt funkishållet. Raka motsatsen mot vad vi har i dag alltså, säger Stefan.
Men stora förändringar kan ske utan att byta ut hela huset.
- Till sommaren ska vi måla huset svart. Rött passar bra in i området men trädgården kommer att göra sig bättre och se tuffare ut mot svart, säger Annika.
Vi får väl se om m/s Kung Carl Gustavs passagerare lägger märke till skillnaden i kulissen när de åter passerar längs Fyrisåns vatten.
FAKTA: Lugnet


Här bor: Annika Hermansson, 33 år, och Stefan Eriksson, 42 år, med barnen Thyra, 4,5 år, och Melker, 15 månader.
Var: Lugnet i stadsdelen Nåntuna, Uppsala
Gör: Annika arbetar som frisör- och stylistlärare på Fyrisskolan och Stefan driver och äger ett byggföretag.



Tips från Lugnetfamiljen



1) Bygg energisnålt. Använd till exempel jordvärme och sätt in en öppen spis med kassett.

2) Öppen spis. Placera den i en vägg där du kan njuta av den från två håll.

3) Trappa i vardagsrummet. Enligt standard brukar trappan placeras i hallen men genom att ha den i vardagsrummet blir planlösningen öppnare och trappan en fin detalj i stället för enbart ett måste.

4) Ta vara på dagsljuset. Planera husets fönster efter väderstrecken så att ni får så mycket naturligt ljusinsläpp som möjligt.

5) Bygg ej för litet. Man boar in sig snabbt och det är trist att ångra sig när huset redan står klart. Några kvadrat extra kommer alltid till användning.

6) Använd underhållsfria material. Tiden går fort och det kan kännas som om man inte gör något annat än tar hand om huset. Se till att få tid att njuta också. Den extra kostnaden får du snart igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!