Det strålar en stjärna ...
Äntligen advent och därmed fritt fram för adventsblommor och ljus i alla fönster. Julens mesta och bästa stjärna är även i år julstjärnan.
Många färger. Julstjärnor finns i oanade mängder av färger och former. Många sorter är mycket lika varandra och näst intill omöjliga att skilja åt. Fotomodellerna i mitt fönster har en vit klisterlapp på krukan med namn på för att jag inte skall blanda ihop dem.
Foto: Inger Palmstierna
Priset ska inte vara det viktigaste när man köper krukväxter, men det är ändå så att det har betydelse. Innan man handlar ska man jämföra plantornas storlek i förhållande till priset. Svenskodlade stjärnor brukar vara av bättre kvalitet än importerade. Det beror dels på kortare transport, det är alltid bättre med lokalt odlade julstjärnor, men också på att svenska odlare är duktiga och använder belysning i växthusen.
Julstjärnor är speciella växter som måste ha en lång och oavbruten natt för att stjärnan ska få sin fina färg. På dagen får den extra belysning, under natten dras gardinen för.
På grund av det måste man bestämma vilken sorts planta man ska odla redan när man planterar i augusti. Det går inte att låta små julstjärnor stå och växa till sig för att bli stora, utan storlek och hur många stjärnor plantan ska ha bestäms från början.
De små julstjärnorna är av samma sort som de riktigt stora men har vuxit olika länge innan man startar den behandling som ska ge blomning. Därför är antalet julstjärnor som finns i handeln varje vecka också fastställt redan i augusti. Man kan inte fixa fram ytterligare några extra stora om det behövs eller fler rosa om någon vill ha det, utan allt är bestämt. Trots detta är urvalet av färger och storlekar imponerande, men vill man ha något lite mer ovanligt eller speciellt är sortimentet som störst nu kring första advent.
Tack vare att julstjärnor finns i så många färger och storlekar är de också lätta att arrangera hemma. Eftersom priset är lågt kan man prova lite olika idéer, som att samplantera flera mindre plantor i en vid skål, sätta enbenta plantor i udda glas, muggar och skålar eller kombinera grupper av flera små identiska krukor. Man kan fynda ytterkrukor och porslinskoppar på loppisar eller julmarknader, sedan är det bara att kombinera efter tycke och smak.
Vill man variera sig går det bra med skålar i plast, plåt och trä från köksskåpet. Lägg till lite mossa och dekorera med andra fynd, det är bara att välja färger som passar in i hemmet.
Välj att placera julstjärnorna fritt från drag, undvik vädringsfönster och fläktar.
Var också noga med att slå in plantorna på väg hem från butiken, är det under tio plusgrader, och det är det vanligen så här års, är det kallt för julstjärnor. De fryser inte men blir stressade, slokar och fäller lätt bladen. Lite onödigt när de annars är så hållbara och lättskötta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!