Det är en ros utsprungen
Julens mesta stjärna är röd, men julens finaste ros är vit.
Julrosor av sorten Josef Lemper blommar tidigt och har friska blad.
Foto:
Växten julros har funnits i Sverige under lång tid, minst sedan 1600-talet men att sälja den blommande i kruka till jul är ganska nytt, i alla fall i den omfattning som sker nu. Namnet julros är också rätt modernt, innan 1900-talets början kallades den bland annat för nysört.
Julros som krukväxt har funnits i handeln tidigare men var inte någon storsäljare. Ofta var det inte särskilt bra plantor, på grund av lång odlingstid blev priset högt och de gamla sorterna var bara fina under julhelgen. De som nu säljs i kruka, ofta svenskodlade med namnetikett i krukan är en helt annan planta. Den blommar länge, har vackra blad och kan planteras ut i trädgården med gott resultat.
Julrosor är härdiga upp i Mellansverige i en fuktig, men lucker jord. Man kan lägga över plantan ett par kvistar granris vid kraftig kyla för att skydda den. Julrosor kan förökas med frö vilket ger en stor variation och många sorter. Ser man dem en och en är det svårt att se skillnad men när man har flera sorter tillsammans är skillnaden faktiskt rätt stor.
Blommans storlek och form varierar liksom blomningstiden, plantans växtsätt och bladstorlek så titta efter namnetikett i krukan och välj flera olika sorter. När man väljer sin julros bör man om möjligt välja plantor som har blad. Skall man plantera ut den i trädgården bör den definitivt ha blad.
Vill man enbart ha den som krukväxt kan man köpa en planta utan blad om blommorna är stora och har börjat slå ut. Julrosor kan tyvärr drabbas av sjukdomar som gör bladen fula och brunfläckiga. Klipper man bort dem ser plantan bättre ut. Därför finns det i handeln plantor utan blad men det är ofta äldre sorter. De nya sorter som säljs med namn är friska och motståndskraftiga mot sjukdomar.
Julrosen är en av de växter som naturligt blommar tidigt. De blommande plantorna i handeln är odlade utomhus men tas under hösten in och får lite extra värme och ljus. Det är svårt att driva fram julrosor, temperaturen måste ökas stegvis och plantorna bör få extra ljus när värmen stiger. I trädgården kan julrosorna börja blomma i november eller dröja till mars, det varierar från år till år. Enligt trädgårdsmästare Camilla Persson och odlare av julrosor verkar det som om julrosor blommar tidigare och tidigare ju äldre plantorna blir. Julrosor har jordstammar precis som pioner, och vill liksom de stå orörda i en näringsrik men lucker jord.
Under senare år har intresset för julrosor ökat i Sverige liksom i övriga Europa. Det lanseras massor av sorter för plantering i trädgården och många fröföretag säljer också frö. En stor nyhet är sorten 'Winter Moonbeam' med silverglänsande blad under vita till rött vissnande blommor. Den har i år fått pris av internationella perennunionen och är en av "Framtidens Perenner". Andra prisbelönta trendiga växter är exempelvis en grön röd rudbeckia så julrosorna är i gott sällskap.
Intresset är störst för hybridjulrosor i allsköns färger och de säljs under våren. Många av dem är fröförökade och fröförökade plantor skall man köpa när de blommar om man vill vara säker på hur de ser ut, rekommenderar Camilla. Variationen är stor och man kan inte avgöra hur en blomma ser ut bara på plantan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!