Dekorera med betong

För dig som gillar att göra saker till hemmet själv men tröttnat på att pyssla med trä, färg och papper kan betongens råa rustika känsla vara något. Vi lät konsthantverkaren Karin André Barowiak visa hur man enkelt kan tillverka väderbeständiga föremål till hemmet och trädgården.

Karin från Kalejdo gör betongkonst.

Karin från Kalejdo gör betongkonst.

Foto: Hans E Ericson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-03-25 10:08
- Betongen är så tacksam, den behåller mycket detaljer och det är egentligen bara fantasin som sätter gränsen för vad man kan göra, säger Karin André Barowiak vars konsthantverk i betong och glas går att hitta på Kaleido i Uppsala.

Hon har en brokig bakgrund som florist, inredare, grafisk formgivare och dekoratör, men betonghantverket var något hon omedelbart fastnade för.
- Betongen har ett eget liv, det kändes rätt på en gång när jag började med det här, säger Karin André Barowiak.
I en källarlokal på Kungsholmen i Stockholm som också hyser makens snickerifirma har hon laddat upp för att demonstrera hur man enkelt gör en skål med hjälp av betong, sand och några hopklistrade fikusblad.
- Det här kan vara en bra början, man behöver nästan inte ha några grejor hemma och man får snabbt ett resultat, säger Karin André Barowiak.

Betong kräver en del arbete. Den ska blandas och är rätt tungt att handskas med. Men dess förtjänster är stora, tycker Karin André Barowiak. Materialet behöver inget finlir och är följsamt. Även misslyckandet kan leda till något vackert. Fin betong kan användas till att skapa små värmeljusstakar, skålar och krukor. Med grövre betong kan man till exempel gjuta sina egna bordsskivor.
Det finns en mängd olika sorters betong. Karin André Barowiak rekommenderar att man pratar med personalen på byggmarknaden för att hitta rätt. Själv brukar hon använda renoveringsbetong och så kallat golvavjämning.
- Men man ska inte fastna i att det är just renoveringsbetong man ska ha. Det viktigaste är att den har så lite ballast som möjligt, alltså att den har lite iblandat sten och grus, säger hon.

När det blivit dags att sätta igång är det viktigt att hålla till på en plats som klarar nedsmutsning. Betongen kan lämna fläckar och dammar när den blandas till.
För att få till en hanterbar betong som inte flyter ut för mycket gäller det att ta det försiktigt, tillsätta lite vatten i taget och sedan blanda ordentligt. En mixer som man fäster på en borrmaskin kan vara ett bra hjälpmedel. Betongen är klar att användas när den går att forma som en boll i handen.
- Man kan göra väldigt enkla grejor från början för att bara bekanta sig med materialet. Det kan vara bra att ha något att bygga betongen runt, till exempel våt sand som man lägger i en hög och bygger betongen runt för att forma en skål. Vanlig skulpturlera går också bra att använda men den fastnar lite mer i betongen, säger Karin André Barowiak.

Ett visst tålamod krävs dock. Upp till två dygn tar det innan betongen brunnit färdigt. Under tiden är det vikigt att man återfuktar materialet och håller det täckt med till exempel en presenning
- Men det är häftigt, när betongen brinner blir materialet varmt, som om betongen har en själ. Då känner man att man har skapat något, säger Karin André Barowiak.
Ett nästa steg kan vara att gjuta in former i betongen. Karin André Barowiak visar en skål som med konvexa snäckmönster i. Den har hon gjort genom att bygga en form i lera och sedan trycka ut mönster med snäckskal som betongen formas efter.
- Jag har hållit på med betong i flera år men det känns fortfarande som att jag lär mig nya saker varenda dag, säger hon.
Fem enkla steg till att göra din egen skål med bladmönster:

Steg 1: Forma en hög av sand i den storlek du vill att din skål ska vara.

Steg 2: Limma ihop större blad med en limpistol, till exempel fikusblad, till ett lock som läggs över sandhögen.

Steg 3: Rör ut betong, till exempel renoveringsbetong, med vatten i en hink. Rör om ordentligt, använd gärna en mixer. Betongen är färdig att användas när den går att forma i handen. Använd handskar och munskydd.
.
Steg 3: Skydda marken där du håller till med exempelvis en presenning.

Steg 4: Lägg på betongen med handen, jämna till och se till att det blir ett tätt lager som är några centimeter tjockt. Betongen kommer på en gång att börja ge ifrån sig vatten.

Steg 5: Täck över med plast och låt betongen stå i två dygn. Lyft bort plasten och vattna med vattenkanna emellanåt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!