Deckarjakt i kampen mot kylan
Iskalla golv och skyhöga energikostnader. När vintern tränger in i huset, använder Bengt Edberg sin värmekamera för att upptäcka var läckorna finns.
Med sin värmekamera har han läst av och fotograferat en villa i Berthåga i Uppsala. Från utsidan kunde han konstatera att ingen värme läcker ut genom väggarna. Däremot finns det några ställen, där kylan sugs in.
— Hörnen är kallare, det är inte så mycket att göra åt, säger han och visar mig displayen som är full av färger.
Militära från början
Bengt Edberg gick i början av november en kurs och är snart certifierad användare av värmekameran.
De första modellerna utvecklades i militärt syfte och i början av 70-talet var de operativa i nattliga flygspaningar, enligt Thomas Roth som är förste intendent på Armémuseum i Stockholm.
Senare har tekniken använts i många olika branscher.
Vattenfall spårar elfel och läckor i fjärrvärmenätet med den, polisen och försvaret spanar med dem, och brandförsvaret i Uppsala gör ibland eftersökningar för att upptäcka dolda bränder eller kontrollera att inga personer finns kvar i ett brinnande hus.
— De försökte till och med mäta SARS med den, men det funkade inte, skrattar Bengt Edberg.
Teknik som använts länge
Termografi som tekniken kallas har funnits etablerad i Sverige sedan 1977, berättar Dick Karlsson som är byggnadsinspektör på Uppsala kommun. Mätmetoderna standardiserades då och själv var han en av de första som arbetade med det. De tre första åren handlade hans jobb mycket om rättsfall mellan kund och entreprenör, vilket ställde krav på noggranna mätningar.
På 80-talet fick mätmetoden en bra rusch i och med alla nybyggen. Men kameran var dyr, och man kan bara mäta på vintern. Det blev svårt för företagen att gå runt.
— Så det är roligt att någon plockar upp det igen. Det är en bra metod, säger Dick Karlsson.
Kallt i köket
Undersökningen kräver en skillnad mellan inomhus- och utomhustemperatur på 10—15 grader. Det är bra om man kan öppna ventilationssystemen så att lufttrycket sänks. Då kommer kall luft att sugas in snabbare, vilket underlättar mätningen. Sedan är det bara att systematiskt gå från rum till rum och mäta temperaturen. Vi går in i köket.
— Här är det för kallt, säger Bengt Edberg med kameran riktad upp i skarven mellan vägg och tak.
Mätaren visar drygt tio grader.
Husets ägare Susanne Gustafsson berättar att fönstren varit dåliga och att det har känts kallt på flera ställen.
— Vi har planer på att isolera. Kameran kan vara en bra hjälp, säger hon.
Det är svårt att säga hur mycket kunden tjänar i sänkta energikostnader på att isolera, menar Bengt Edberg. En viss ventilation måste man ha om huset inte ska mögla. Men med värmekamerans hjälp får man veta var det är mest effektivt att börja. Det är också en fråga om komfort.
— Att slippa ha kalldrag är ändå det mest väsentliga, säger Bengt Edberg.
Hans arbete är ganska likt detektivens undersökande jobb.
— Ja faktiskt, det är roligt att hitta saker som är oväntade. Det är inte bara att ta bilden, man måste tolka den också, säger Bengt Edberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!