De kommer på flottar, de kommer på hjul och förstås även som helt vanliga friggebodar. Men det var först när Lena och Lars-Göran Nilsson var på en husmässa som de hittade bastun de drömde om: en rund variant med spetsigt tak, inte helt olik de söta små husen i Tove Janssons muminvärld.
- Vi föll för formen på bastun. Den är annorlunda och väldigt söt och dessutom är det praktiskt att man kan stå raklång i den, till skillnad från flera av de liggande bastutunnor som vi hade sneglat på, där det var väldigt lågt i tak, säger Lena Nilsson.
De fick dessutom plats med den 4,5 kvadratmeter stora bastun på tomten utan att behöva bekymra sig om bygglov.
- Vi har en friggebod av äldre modell sedan tidigare. Den är knappt tio kvadratmeter. Så med bastun kommer vi fortfarande under de 15 kvadrat som man max får bygga utan bygglov, säger Lars-Göran.
Sedan bastun kom på plats förra hösten har den utnyttjats flitigt, inte minst när barnbarnen är på besök.
- Det dröjer inte länge efter att de kommer ut hit till landet innan de börjar tjata på oss att elda igång bastun. De äldre barnbarnen älskar att basta och tävlar med farfar om vem som kan sitta kvar längst, medan de yngre smiter in och ut ganska snabbt, säger Lars-Göran med ett leende.
Det tar cirka en halvtimme för att få upp den vedeldade kaminen till 65 grader och ytterligare någon kvart för att komma upp i temperaturer över 80. När den väl är uppe i gradantal håller den värmen ett bra tag.
- Vi behöver oftast bara lägga in en laddning ved, det räcker för en hel bastuomgång. Då håller den en temperatur kring 78 grader, vilket är perfekt.
Bastun är placerad på en liten höjd mitt på tomten, med de två fönstren noga avvägda så att man ska slippa insyn men ändå få fin utsikt. Det finns en utomhusdusch alldeles intill, men med mindre än 50 meter till stranden blir det snarare dit man tar sig för lite svalka mellan bastubaden.
Fyra vuxna och två barn får plats samtidigt, möjligen ytterligare någon till om det finns hjärterum. Lavarna är i två höjder, ståhöjden cirka 1,80 meter och i taket lyser ledlamporna som en stjärnhimmel. Aggregatet innehåller, förutom den vedeldade kaminen, även en varmvattenberedare. Där värms vatten som man kan duscha av sig med om man mot förmodan inte skulle våga sig ned till sjön.
- Det finns inget skönare än att hoppa i vattnet efter en stund i bastun. Det är nästan så jag funderar på att prova på att ta upp en isvak här utanför i vinter och våga mig på lite vinterbad nu när vi har bastun på plats, säger Lena.
På en hylla utanför bastun står det ett gäng eteriska oljor i små flaskor på rad: mint, eukalyptus och honungsdoft, att spetsa vattnet och stenarna med för att få till den äkta spa-känslan. Men Lena har ett annat tips, från en som verkligen borde veta, nämligen grannen med rötter i bastuns hemland, Finland.
- Hon lärde mig att man ska hälla några droppar öl i vattnet som man slänger på stenarna. Då får du en härlig doft av nybakat bröd i hela bastun. Vi testade och det funkar faktiskt!
Lars-Göran som är händig bygger och fixar gärna på tomten – allt från stora trädäck till ett helt gästhus på 20 kvadratmeter och loft har vuxit fram de senaste åren. Men när det var dags för den nya bastun att komma på plats slapp han faktiskt att ta fram snickeriverktygen.
- Vi hade sådan tur att leverantören sålde utställningsexemplaret från mässan till oss. Så allt jag behövde bygga var trallen och trappan upp till den plats där bastun står. El till belysningen hade vi redan framdragen. Dessutom blev det billigare än om vi hade köpt en byggsats, berättar Lars-Göran.
Däremot var det ett litet företag att få ut bastun med lastbil och truck till tomten, men det ordnade leverantören för en summa på 3000 kronor. Sedan var bastun på plats och kunde premiäranvändas redan samma kväll.
- Första gången vi använde bastun rök det som bara den, vi trodde det var något fel men det visade sig att det var olja som skulle gå ur virket vid första bastubadet. Så det var helt i sin ordning, säger Lena.
Och som så ofta med hemmaprojekt skapar de mersmak. Nu drömmer Lena och Lars-Göran om att utvidga sin mysiga spa-avdelning på landet.
- Vi har sett en jättefin vedeldad badtunna i trä, formad som ett badkar för två. Den skulle passa perfekt intill bastun! Frågan är om vi skulle få ha den ifred för barnbarnen. (TT)