De gjorde ljus av mörkret

Att Luthagenlägenheten var mörk och kyffig var inget hinder för mäklarparet Jakob Ekerot och Louise Engman. De flesta förändringar var möjliga i deras nya lägenhet.

Jakob Ekerot mäklare med Loise.

Jakob Ekerot mäklare med Loise.

Foto: Hans E Ericson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-04-10 08:08

Hissen är lite trång, men vi bökar in oss. Sedan strax efter jul har mäklarna och samboparet Jakob Ekerot och Louise Engman bott på andra våningen i Luthagenhuset, i en femrummare.

Ljus och luft är det första intrycket av deras lägenhet, det uppfattar vi redan i hallen. Härifrån ser man solljuset strömma in genom flera fönster, inklusive ett litet burspråk. Alla väggar är vita, liksom de flesta av parets möbler, med ett och annat svart inslag. Stora tavlor, ofta med artister som motiv, får stå för färgklickarna i hemmet.

De köpte lägenheten i höstas, men sedan har de gjort "allt man kan göra och lite till" med den. Halva väggen mellan kök och matrum har tagits bort. Ett helt nytt kök har satts in och en liten toalett och garderob har byggts om till en större toalett med dusch och tvättmaskin. Även det andra badrummet har renoverats. Men sedan har paret satsat mer på att fräscha upp befintliga material. Som att de har slipat parketten i alla rum. De är original från när huset byggdes på 1950-talet.

Tapeterna har de egenhändigt rivit ned, bredspacklat väggarna och sedan målat vitt i alla rum. Det är än så länge glest mellan möblerna, Ett av sovrummen är inrett till hälften med färgglada barngardiner och en matchande liten lampa. Inredningsstilen är en blandning av ärvt, nytt och och egentillverkade möbler. De flesta av tavlorna är inköpta på parets resor till Thailand. Men några av dem har inte kommit upp än, som de svartvita fotografierna på deras respektive morföräldrar som står lutade mot en vägg i det tredje sovrummet.

Badkaret på tassar är inköpt via internet, liksom den bronsfärgade badkarsblandaren som matchar kaklet i badrummet.
- Badkaret har ett udda mått och kranen en udda färg. Vi kunde inte hitta något liknande i affärerna här, så vi blev glada när de fanns på nätet, säger Louise Engman.
Vardagsrummets svartmålade gungstol och en stor jordglob i matrummet tillhör de ärvda möblerna, medan sovrumsbyrån har Ikeaursprung, men är uppiffad med egentillverkade metallhandtag, tillsågade på metervara från ett byggvaruhus.

Anledningen till flytten var att parets första barn var på väg och de behövde större. Egentligen hade de tänkt sig att hitta något i Fålhagen, där de bodde. Men grundkraven var att det skulle finnas hiss, balkong och öppen spis och sådana omständigheter är vanligare i Luthagen. Deras tanke var att bostadsrätten skulle "hålla" för ungefär tio år framåt för dem. Vid försäljning skulle den tänkas passa någon som säljer sin villa eller en barnfamilj.
- Jag gillade också att sovrumsavdelningen är för sig och umgängesdelen är för sig i den här lägenheten, säger Louise Engman.
Ganska snart förstod de att denna lägenhetsförsäljning rörde ett dödsbo. De erbjöd utgångspriset ögonaböj vilket säljaren accepterade och då skrev de kontrakt dagen efter. Helt problemfritt gick den i lås med en kollega från Riksmäklaren som mäklare.
- Många som kom på visningarna tyckte nog att lägenheten var mörk och trång, med små våtutrymmen. Men det mesta går faktiskt att göra något åt, som rumsindelningen till exempel. Det går till och med att riva bärande väggar om man gör det rätt. Med föreningens tillåtelse förstås, säger Jakob Ekerot.
Han tillstår att hans frimodighet kan ha rötter i hans bakgrund som ingenjör. Fortfarande är han road av att rita konstruktioner. Till exempel är soffbordet tillverkat av en möbelsnickare efter hans ritningar. De extra socklarna som döljer sladdar i vardagsrummet är också Jakob Ekerots egenhändiga tillverkning.

Efter att ha jobbat sex år som mäklare i Uppsala och förmedlat ett oräkneligt antal bostadsrätter kunde Jakob Ekerot många bostadsrättsföreningars ekonomi och vet hur man kan granska den med lupp. Den här föreningen visste han var bra. Parets tvåa på S:t Persgatan såldes ganska snabbt och i tre månader fick de bo hos Jakob Ekerots föräldrar i Norby i väntan på att det skulle bli beboeligt i det nya hemmet. Så sent som kvällen före vårt besök satte de upp gardiner. Och samma kväll ska de ha öppet hus för grannarna, för att tacka för deras tålamod under renoveringen.
- När hantverkarna höll på med badrummen uppstod ett hål rakt ned till lägenheten under. Men grannarna under var jättesnälla. Nu ville vi bjuda alla grannar, det har ju låtit en del under renoveringen, säger Jakob Ekerot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!