"De är ju omöjliga att sitta på"

Drömmen om att bli fotbollsproffs förverkligades inte för Ikeachefen Fabian Haeberlein. Men det gjorde drömmen om ett eget varuhus.

Innanför sovrummet planerar Fabian att skapa ett lugnt läsrum som ska vara helt skärmfritt.

Innanför sovrummet planerar Fabian att skapa ett lugnt läsrum som ska vara helt skärmfritt.

Foto: Michaela Hasanovic

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2017-09-07 13:49

Jodå, fördomen bekräftas. Naturligtvis har chefen för Ikeas varuhus i Uppsala uteslutande inrett sitt hem med Ikeamöbler. Eller, riktigt sant är det inte. Fabian Haeberlein har en hel del konst också och faktiskt fyra stolar som hans pappa Roland Haeberlein har gjort.

De långsmala ministolarna är målade i olika färger och är i första hand konstverk, inte möbler. Av Fabians alla ägodelar är det dessa som han räddar först om det börjar brinna. Men de går inte att sitta på.

– Jag tycker att de är fantastiska och är stolt över min pappas konst. Det är lite kul att stolarna går tvärt emot vad jag jobbar med i dag. De är ju omöjliga att sitta på, säger Fabian Haeberlein med ett skratt, skolad som han är i tesen att saker ska vara både funktionella och estetiskt tilltalande.

Vi sitter i en stor mörkgrå soffa i en tio år gammal hyreslägenhet i Hammarby sjöstad, sydost om centrala Stockholm. Trots att vi bara är på andra våningen är utsikten magnifik.

Att det tidigare låg ett fult industriområde här är svårt att föreställa sig. Vattenlinjen går bara några meter från sexvåningshuset och längs bryggorna vid viken nedanför flanerar människor i maklig takt med det solglittrande vattnet som fond. Härifrån kan man ta en av passagerarfärjorna till Södermalm, Nybroplan eller Skansen.

LÄS MER: Litet och lyxigt i Luthagen

1 juni i år började Fabian Haeberlein jobbet som varuhuschef. Ett drömjobb, säger han och tar en klunk kaffe och ställer ner muggen på det nätta soffbordet av bambu.

– Bambu är väldigt fint och ett förnyelsebart och slitstarkt material som kommer mer och mer, säger han och låter som den försäljare han är.

Kan man som hög Ikeachef ha andra möbler än Ikeas hemma?

– Ja, det tycker jag absolut. Det viktigaste är att man trivs i det själv. Sedan är mitt hem mestadels präglat av Ikeamöbler eftersom jag är intresserad av att prova nyheter. Det förenklar mitt jobb när jag möter kunder i varuhuset, säger han och pekar ut en ny grå hylla i vardagsrummet som används som leksakshylla av fyraårige sonen Liam och som monteras ihop helt utan skruvar.

Är du pedant?

– Nej, absolut inte. Men jag gillar att ha det fräscht och rent. Sedan är det viktigt för mig att saker och ting fungerar. En kritisk plats är ofta hallen, speciellt om man har barn och det ska gå snabbt. Hallen ska vara stor, det ska vara ordning och reda och finnas avställningsytor.

Hans egen inredningsstil beskriver han som minimalistisk, troligen en reaktion på att han är uppvuxen i ett konstnärshem på Södermalm med ”otroligt mycket saker överallt”. Trerumslägenheten som Fabian Haeberlein delar med sin son varannan vecka har en öppen planlösning, stora fönster och mestadels vita, relativt nakna väggar. Mitt emot vardagsrumssoffan ramar en hemmålad blå fondvägg in en stor vit 55-tums-tv och på parkettgolvet ligger en blå lekmatta redo för fyraåringens hemkomst efter dagis.

– Men när det gäller inredning finns det inte så många rätt eller fel. Det viktigaste är att må bra där man bor, säger Fabian.

Det håller nog de flesta med om, men hemmet fungerar också som identitetsbärare. Det visar vem du är.

– Min identitet här är att jag är stolt över min pappas konst. Sedan är jag så klart stolt över min son, som är min största kärlek. Det är viktigt att det finns utrymmen för honom att trivas i och att han känner sig delaktig överallt i lägenheten, inte bara i hans rum. Det är därför jag har inrett så att han kan leka här i vardagsrummet när jag står och lagar mat.

LÄS MER: Låt trädgården grönska hela vintern

Att just Fabian Haeberlein hamnade i Ikeafamiljen är på flera sätt en slump. När han var 18 år hade han bara ett mål i sikte. Han skulle bli fotbollsproffs och hoppades få chansen i Hammarbys A-lag. Men en vecka före studenten var olyckan framme. På en träning bröt han höger skenben och studenten fick firas i rullstol.

Under rehabiliteringstiden började han leta jobb.

– Jag och tre av mina vänner kom på att vi ville åka och rensa fisk i Norge. Men så hittade vi en annons från Ikea i Reykjavik på Island. För oss handlade det om att ha ett jobb och flytta hemifrån för första gången och det blev ett fantastiskt äventyr i fyra månader.

När han kom hem fick han fast tjänst på tag själv-lagret på Ikea i Kungens kurva i Stockholm, världens största Ikeavaruhus. Han jobbade sig uppåt via olika chefsjobb, fick under några månader möjligheten att vara med och bygga upp ett nytt varuhus i Sydney i Australien, och i våras lämnade han efter fem år tjänsten som säljchef i Kungens kurva för att bli varuhuschef i Uppsala.

LÄS MER: Minsveparen i Fyrisån ska säljas

Fabian Haeberlein har ännu inte lärt känna staden fullt ut, men tycker sig ändå se några speciella karaktärsdrag som ett möbelvaruhus behöver ha koll på.

– Det som skiljer Uppsala från övriga landet är att det är en studentstad och många bor på en något mindre yta och eftersom det är en befolkning med högre grad av utbildning är det fler som läser böcker. Dessutom finns det många fritidshus i försäljningsområdet. Det är viktigt att forma varuhuset efter hur människor bor just i Uppsala, säger han.

Fabian Haeberlein

Ålder: 37 år.

Gör: Varuhuschef på Ikea Uppsala.

Bor: Trerumslägenhet i Hammarby sjöstad, Stockholm.

Familj: Min son Liam, snart fyra år.

Viktigaste möbeln: En skön och mjuk säng.

Intressen: Tennis, träna på gym och promenera. Titta på fotboll (Hammarby).

IKEA-KONCERNEN

163 600 anställda

Ikeas segertåg över världen räknades våren 2016 i 340 varuhus i 28 länder, som tillsammans hade 783 miljoner besök.

Samma år omsatte Ikea-koncernen cirka 350 miljarder kronor och personalstyrka uppgick till 163 600 anställda. Av dem jobbar 350 i Uppsala.

Källa: Ikea-koncernens årssammanfattning 2016

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!