Dålig fart på radonsanering

Det är för dålig fart på radonsaneringen. Fortfarande finns pengar kvar att söka för den som måste sanera hemma.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-04-24 00:00
—Det börjar bli bråttom. Vi måste komma igång ordentligt för att hinna sänka radonhalten i de hus som behöver, säger Tomas Östlund på Länsstyrelsens bostadsfunktion.
Målet är att sänka radonhalten till under 200 Bequerel (Bq) per kubikmeter i alla hus senast 2020. Det kan jämföras med 2190 Bq som var den högsta halten som mättes i Uppsala län förra året. Radon i inomhusluften kan finnas i alla typer av hus. Men värst drabbade är de områden som följer grusåsen, från Björklinge i norr till Sunnersta i söder. Det är för att radongasen lättare tar sig upp ur marken tack vare luftgenomsläppet. Radon kan också finnas i hus med källare byggda i blåbetong. De flesta sådana fall i Uppsala har upptäckts i Årsta.

Risk för lungcancer
Om värdet överstiger det fastställda ökar risken för lungcancer avsevärt. Enligt en undersökning från Karolinska institutet dör cirka 400 personer per år av skador förknippade till radon i inomhusluften. För rökare är faran flerfaldigt högre.
Nu finns desto mer pengar att söka för att förhindra hälsorisken. Sedan 2003 lägger regeringen 33 miljoner kronor i den nationella potten per år. I år finns tre miljoner kvar. Boverket fördelar pengarna efter behov till länen.
Men det går för långsamt. På tio år har bara 500 ansökningar hamnat på Länsstyrelsens bord. Att det är svårt att informera om allvaret i ökade radonhalter tror Tomas Östlund är en av anledningarna till det låga intresset.

Alla borde mätas
—Jag tror att det är svårt att ta till sig eftersom radon är ett problem som varken syns eller luktar, säger han.
Han menar att alla hus borde radonmätas.
Bidraget ges till alla villaägare. Det täcker upp till 15000 kronor eller femtio procent av kostnaderna. Den vanligaste åtgärden är att använda en radonsug som kostar ungefär 30000 kronor.

Fakta


Så här gör du:
1. Ring miljökontoret i din kommun. I Uppsala kommun kan du köpa en radonmätare till rabatterat pris. Den kostar cirka 200 kronor. I Enköpings kommun är de gratis. Placera ut dem i huset under två vintermånader.
2. Om halterna är över 200 Bq måste du kontakta en konsult med dokumenterad erfarenhet som kan analysera var radonet kommer ifrån. Oftast är det från marken eller byggnadsmaterialet. De förslår sedan ett åtgärdspaket.
3. Invänta Länsstyrelsens beslut på vilka åtgärder som borde göras. Annars får du inget bidrag! Vanligast är att sätta in en radonsug som kostar cirka 30000 kronor. Andra vanliga åtgärder är ordentliga tätningar av huset eller förbättringar av ventilationssystem.
4. Radon är relativt lättsanerat. Efter bara någon dag kan du flytta in igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!