Dags för nya tag
Sommaren går mot slutet men ännu är det många varma veckor kvar. Sommarblommorna kan blomma ett tag till och i trädgårdslandet har skörden börjat. Plommonen börjar mogna och kan behöva gallras.
Foto: Inger Palmstierna
Det är lätt att odla i kruka, både sommarblommor, rosor och perenner trivs utmärkt. Plantor som står i kruka har dock mindre med jord och näring än växter om står i marken. Därför blandar man i särskild långtidsverkande gödsel i jord till krukor. I lite dyrare jordsäckar avsedda just för balkonglådor och krukor kan man se man de små gulbruna gödselkornen. Det är Osmocoate, näringskulor som ger ifrån sig lite näring varje dag. Ju varmare och fuktigare det blir desto mer näring släpper de ifrån sig. Trots denna gödsling behöver de flesta växter i kruka extra gödsel så här års. Man kan se det på att bladen gulnar, plantan blir klen i växten och blommar sparsamt, och är ingen prydnad direkt. Samma sak händer i rabatter och grönsaksland. Den näring som finns i jorden har växterna ofta redan gjort slut på.
Vill man få fin och frisk grönska i rabatterna ska man ge även de plantorna ny näring nu. Alla växter ska inte få stora mängder men sommarblommor kan man gödsla ordentligt. Ser plantorna tråkiga ut kan man också klippa dem rätt kraftigt och hoppas på att de hinner växa till och blomma igen. Hinner de inte har man i alla fall inte förlorat något. För att få en snabb effekt ger man dem vanlig flytande krukväxtnäring i svag dos. Är näringen flytande kan växterna suga i sig den på en gång, är den fast måste den först lösas upp i vattnet i jorden för att komma växten till godo. Klipp bort fröställningar på krasse, ringblommor och luktärtor så kanske det hinner komma en omgång blommor innan hösten är här. Vill man samplantera några av sommarblommorna med nya fina plantor från butiken går det bra, de mår också bra av att få flytande näring regelbundet.
Kryddväxter är bland det mest tacksamma man kan odla. De flesta kryddor har aromrika blad som man skördar, exempelvis salvia, oregano, dragon och mynta. Bladen klipps fräscha i sallader, soppor och såser eller så torkar man dem för att använda under vintern. Nu blommar många av kryddväxterna vilket inte är bra för smaken. Vackert är det men vill man att bladen skall ha god smak skall plantorna inte få blomma. Klipper man ner plantorna helt hinner de kanske skicka upp en omgång fräscha skott. Det blir inte lika intensiv smak som en varm sommar men bättre än inget. Egenodlade färska örtkryddor smakar ändå betydlig mer än de man köper i kruka i livsmedelsdisken. Örtkryddor går också utmärkt att frysa. Särskilt tunnbladiga kryddor som basilika och dragon är bättre att frysa liksom dill och gräslök behåller de smaken bättre än om man torkar dem.
Grönsakerna skall också få lite extra gödsel. Kålväxter, purjolök och rotfrukter som morötter växer mest under sensommar och höst. De kan sätta fart och ge en hyfsad skörd om de får näring. Även störbönor och ärtor kan man gödsla liksom snabba grödor som sallat och rädisor. Passa på och så några omgångar sallat till. Lättodlat och tålig är exempelvis ruccola, bara att så och skörda späd om några veckor. De klarar eventuell höstkyla rätt bra och piggar upp i salladen med lite pepprig smak. Har man kvar salladsfrö kan man blanda och bredså i landet där man skördat potatis. En möjlighet är också att så i kruka eller "plantera" bitar av salladsfrötapet.
Fruktträden börjar digna av frukter. Var noga med att titta till särskilt plommonträden, de får ofta alldeles för mycket frukt. Gallra bland karten så att frukterna inte sitter tätt ihop. Sjukdomar som fruktmögel smittar från en frukt till nästa och plommonen blir oätliga. Dessutom blir grenarna alldeles för belastade och kan knäckas av tyngden. Särskilt 'Victoria', som är den allra vanligaste sorten i Uppsalatrakten, sätter alldeles för mycket frukt. Ofta skall hälften av alla kart bort. Genom att skaka grenarna försiktigt kan man först se vad som ramlar, sedan plockar man bort de kart som är prickiga eller konstiga i färgen. Det brukar bli mer plommon än man hinner ta vara på i alla fall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!