Dags att beställa årets fröer

Hela odlingssäsongen ligger framför oss och nu är det dags att beställa årets nyttigaste fröer. För den som vill ha kronärtskockor i köksträdgården är det redan dags att så. Men för mycket annat är det gott om tid ännu.

Foto: Econova Garden AB

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2011-03-19 08:00

Klart man alltid vill ha favoritsalladen och godaste tomaten. Men kanske det är dags att satsa på nya färger och former i år? Här kommer ett litet urval av det nyaste i nyttoväg från vårens frökataloger och nätsidor.



Körsbärstomaten Cherry snowball är precis som det låter en vit sort. Plantorna ger mycket tomater och gör sig förstås bra i en sallad tillsammans med svarta, orange och röda tomater. (Jennys frön och sånt)



+ En lila salladslök ger extra färg och krydda i maten. Sorten heter Lilia och har en mild smak. Men vattna på under sommarn så att den behåller sin fina smak. (Lord Nelson)



+ Lilia blir snygg tillsammans med den lila sparrisen Pacific purple. Den kommer från Nya Zeeland och påstås vara mörare än sin gröna kollega. (Jennys frön och sånt).



+ Paprikan Thor är kraftigväxande och på den här plantan kan man skörda frukterna först som gröna eller låta dem sitta kvar och skörda dem när de blivit röda i september månad. (Weibull Hammenhög).



+ Basilika är gott och lätt att så. Dessutom finns det många roliga sorter att välja på. Ny för i år är basilikan Christmas som sås grunt och tätt. När fröerna grott och bildat en grön matta delar man dem klumpvis och planterar flera tillsammans i kruka. Tänk på att basilikan är en värmeälskare - även om den heter Christmas - och absolut inte gillar temperaturer under tio plusgrader. (Weibull Hammmenhög).



+ Namnet till trots har pepparbasilikan mild smak och doft av paprika. Blommar med lavendelrosa blommor om man inte hinner äta upp bladen. (Impecta).



+ Tobaksplantor har varit populära i sommarblomsrabatten några år nu men varför inte prova en riktigt lantlig variant? Bondtobaken får stora blad och gula, trattformiga blommor. Tips: Tobaksblad har använts som omslag på sår, mot hudåkommor och hemorrojder. (Konnässörsklubben Göteborgs botaniska).



+ Pumpa är enkel och ofta rolig att odla eftersom odlandet ger resultat. Fikonbladspumpan ränner iväg med flera meter långa rankor på en sommar och kan bli över tio meter lång. Fikonbladspumpan vill ha värme, sol och mycket vatten för att utveckla fina frukter som kan väga två, tre kilo. (Jennys frön och sånt).



+ Till sist en Prinz i grönsakslandet. Rotsellerin med det namnet är ny för oss, men känd i England där den prisats för att den är en snabbväxande knöl. Både krispig och fast, vit och god. (Impecta).

TIPS: SÅ RÄTT

+ Börja inte för tidigt. Gängliga, bleka, ynkliga fröplantor hämtar sig aldrig. Händerna på ryggen ett tag till.
+ Läs odlingsanvisningarna noga. Vissa fröer ska inte täckas med jord, andra tar lång tid på sig att gro. Allt står på påsen.
+ Ljus är A och O för nya sådder. Vill du lyckas och få knubbiga plantor lagom tills det är dags att plantera ut så skaffa särskilda växtlampor.
+ Förgroning är inte alltid bästa sättet att lyckas. Det kan gå lika fort om du direktsår ute i trädgårdslandet när dagarna är långa och varma nog.
+ Ha fantasi även i köksträdgården. Grönsakerna måste inte stå på rad. Tänk ut ett mönster och så/sätt dina grönsaker eller sommarblommor efter det. Mönstret kan du "rita" upp på den nakna jorden med en strimma vetemjöl. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!