Chockhöjning i universitetets hyresrätter

Att en renovering vanligtvis medför viss hyreshöjning är inget ovanligt. Men i Uppsala Akademiförvaltnings hyresrätter på Övre Slottsgatan har hyresgäster drabbats av kraftiga hyreshöjningar på upp till 23 procent.Förklaringen är att hyrorna länge har legat för lågt.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-09-28 00:00
Uppsala Akademiförvaltning äger ett fyrtiotal hyreshus i centrala Uppsala, de flesta belägna på Övre Slottsgatan och S:t Olofsgatan. I dessa fastigheter tillhandahålls hyresrätter för i första hand universitetsanställda.
Under de senaste åren har flera av de gamla husen genomgått stamrenovering, och i samband med detta sköt också hyrorna i höjden för vissa hyresgäster.
Den senaste renoveringen i kvarteret Kamphavet på Övre Slottsgatan kommer att innebära hyreshöjningar på upp till 23 procent för en del hyresgäster.
— De flesta får ingen eller en liten hyreshöjning, men några av hyresgästerna kommer att drabbas hårt. Det är en följd av att vissa hyror legat alldeles för lågt tidigare, säger Björn Lundell på Uppsala Akademiförvaltningen.

Ovanligt
Att hyror höjs med över 20 procent efter en renovering är mycket ovanligt. Såväl Uppsala Akademiförvaltning som Fastighetsägarna Mellansverige och Hyresgästföreningen anser att fallet är unikt, och att orsaken till höjningen är att hyressättningen tidigare var mycket skev.
— Det fanns lägenheter som hade helt olika hyror trots att de hade samma standard och storlek. Vi har gått igenom alla lägenheter tillsammans med fastighetsägarna för att få fram en korrekt hyra. De hyror som är satta nu är korrekta, och vi har haft fullt stöd av den lokala hyresgästföreningen, säger Lars Englund, chefsförhandlare på Hyresgästföreningen i Uppsala.

Irritation
Trots att hyresnivåerna alltså ligger i nivå med andra jämförbara lägenheter i bland annat allmännyttan, finns det en viss irritation bland Uppsala Akademiförvaltnings hyresgäster.
Göran Brodin flyttade ut ur en lägenhet på Övre Slottsgatan före renoveringen, just eftersom han och familjen ville undvika att få en kraftig hyreshöjning.
— Hyrorna var förmodligen för lågt satta tidigare, och det är därför som höjningarna blir så stora. Men de renoveringar som har genomförts tycker jag ändå inte motiverar den kraftiga höjningen, säger Göran Brodin.
Ulla Johansson har bott i Kamphavet i 25 år. När hon och hennes make flyttade in i lägenheten var hyran 1 400 kronor. I dag är den på 12 000 kronor.
— När vi flyttade in fick vi veta att den låga hyran berodde på att universitetsanställda skulle kunna få tillgång till ett bra boende centralt till en förmånlig kostnad. Det var därför universitetet skaffade fastigheterna, för att bereda plats åt sina gamla trotjänare. Men så är det inte längre, det är bara girigheten som styr, säger Ulla Johansson.

Ingen avsiktsförändring
Björn Lundell på Uppsala Akademiförvaltning anser inte att man gjort någon avsiktsförändring när det gäller akademikerlägenheterna.
— Många har levt i föreställningen att bostäderna ska vara förmånliga rent kostnadsmässigt. Det är fel. Tyvärr har nog en del tjänstemän bidragit till att sprida den myten, säger Björn Lundell.
— Vi försöker att erbjuda olika alternativ till de hyresgäster som drabbas av stora hyreshöjningar. Det är inte meningen att vi ska sätta någon på gatan.
— Vi hanterar våra hyresgäster väldigt bra. Höjningarna innebär en anpassning till Uppsalas bruksvärdeshyror. Generellt sett kan man säga att det är farligt att ha för låga hyror, eftersom det kan uppstå handel med hyresrätter. Det förekommer inte bland våra hyresgäster, det vet jag, men det finns andra exempel bland annat från Stockholm, säger Björn Lundell.

Kritiserar Hyresgästföreningen
Några av Uppsala Akademiförvaltnings hyresgäster som UNT har samtalat med anser att höjningen är alldeles för kraftig, och kritiserar Hyresgästföreningen för att inte värna deras intressen.
— De bryr sig inte om hyressättningen i centrala staden, de är bara intresserade av att hålla hyrorna nere i utkanten av Uppsala. Tanken med bruksvärdesmodellen är att hyrorna ska bestämmas utgående från självkostnaden för drift och underhåll. Det geografiska läget ska inte spela in. Med det system som Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna använder kommer bara välbärgade människor att kunna bo i centrala Uppsala, säger en av hyresgästerna, som inte vill framträda med sitt namn.
Lars Englund på Hyresgästföreningen anser inte att de missköter förhandlingarna i centrala Uppsala.
— Vi tar alla hyresförhandlingar på lika stort allvar. Det är bruksvärderingen som ska styra. I värderingen ingår att en lägenhet i ett centralt läge är mer attraktiv, och därmed får en högre hyra. Det är helt i enlighet med den hyressättningsmodell som används i Uppsala, även inom allmännyttans bostäder, säger Lars Englund.

UNT-fakta


Bruksvärdesregeln innebär att när hyran för en privat lägenhet fastställs ska dess värde jämföras med likvärdiga lägenheter hos allmännyttan, dvs Uppsalahem. När man fastställer hyran ska man ta hänsyn till bland annat lägenhetens storlek, planlösning, läge i huset, utrustning, ålder, ljudisolering, hiss, tvättstuga, service, städning, geografiska läge, boendemiljön, samt tillgången på lekplatser, kommunikationer och affärer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!