Catering på julafton
KRÖNIKA. Idag börjar december, var det inte oktober nyss? Fast har november gått förbi utan att jag hunnit märka det gör det mindre, eftersom det brukar vara en regnruskig och hemsk månad. December däremot brukar inge hopp, bara en månad kvar på året och dessutom flera röda dagar att se fram emot.
Emma Holmqvist är doktorand i kulturgeografi på institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet.
Foto:
Inför julen stressar många med att få ordning på hemmet. Julstjärnan och adventsljusstaken skall fram i fönstret, julgardiner ska upp och juldukar skall läggas på borden så alla porslinstomtarna har något att stå på. Sen ska man städa också, inte en vanlig veckostädning, utan en riktig julstädning, alla vrår ska vara fria från smuts. För tänk om någon av gästerna skulle leta sig längst in i skrubben och där, i hörnet, finna en dammtuss! Därefter ska mat lagas till alla gästerna. Och på julen duger det inte med vilken mat som helst utan det ska vara många olika rätter, kalla, varma och ljumma, traditionella och nya? Catering är liksom inte ett alternativ på julafton. Varför är det så?
Så när julen, för dem som öppnar sitt hem för släkten, mest betyder stress för att hinna få hemmet presentabelt, visst vore det då skönt att istället bara ringa ett telefonsamtal för att abonnera ett ställe. På så sätt kunde inte bara barnen utan också vuxna, som sällan har något långt jullov, få lite julefrid. Ingen skulle behöva oroas över all disk som sen ska diskas. Eller ja, ingen av de julfirande gästerna i alla fall, de som jobbade på lokalen skulle förståss få bekymra sig om dessa praktiska detaljer, men de skulle ju i alla fall få betalt. Om vi vågade efterfråga lokaler att hyra på julafton skulle det finnas ett större utbud då?
Frågan är om det skulle kunna bli en riktig jul, lika privat och familjär, även om man inte var hemma hos någon utan istället på en restaurang? Bröllop som är en privat tillställning firar man ju sällan hemma hos brudparet. Men julafton handlar mycket om tradition. Det är så mycket man ska. Man ska ha sillsallad som nästan ingen tycker om och man ska ha en barrande julgran och julklappar inslagna i särskilt julpapper. Och man ska vara hemma i någons bostad. Det går förståss att fira jul utomlands, men då säger många att de hoppar över julen. Men om man inte vill hoppa över julen, utan bara all hets och stress inför den, kanske traditionen att fira jul hemma får stryka på foten i framtiden?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!